zondag 19 mei 2024

Alles over Altena

Het vasthouden van een smartphone geldt als overtreding.

‘Schrikbarend veel overtredingen’ tijdens handhavingsactie politie

27 juli 2023 (door Redactie)

REGIO - De Politie-eenheden Zeeland West-Brabant en Oost-Brabant voerden het afgelopen half jaar op verschillende momenten de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ uit. Deze actie gebeurt met een touringcar en een zogenaamde MONOcam. 

‘Het is verontrustend om te zien dat nog steeds zoveel weggebruikers zich niet bezig houden met het verkeer. Met name het gebruik van mobiele telefoons is een veel voorkomende overtreding. Smartphonegebruik achter het stuur is bij sommige weggebruikers erin geslopen en dat moet veranderen.’ Aldus de politie.

Gesprek
Michiel Elzerman (Operationeel Specialist Team Verkeer Politie Zeeland-West-Brabant) benadrukt, naast handhaving, ook de grote waarde van het gesprek met  overtreders. ‘Op die manier kunnen we hen echt duidelijk maken hoe gevaarlijk hun overtreding is en welke consequenties dit kan hebben. Het bewust maken van de ernst van hun gedrag is essentieel om te zorgen dat gedragsverandering in gang wordt gezet om de veiligheid op de weg te verbeteren. Dit kan ongevallen en gevaarlijke situaties in het verkeer voorkomen.’

Vier ogen
De MONOcam, grotendeels door de politie zelf ontwikkeld, is een mobiele camera met speciale software. Deze camera kan onder andere zien of een bestuurder een apparaat in zijn hand heeft. Er hoeft niet bewezen te worden of iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt. 

Als het systeem ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft, dan geeft hij deze ¨hits¨ door aan een agent van Team Verkeer. Die beoordeelt of het klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was. Hierbij wordt het vierogenprincipe gehanteerd. Een tweede politieman doet een check onafhankelijk van de eerste controle. Bij een overtreding verstuurt de politie de informatie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor de bekeuring.

Politieactie blijft nodig 
De handhavingsactie blijkt nog steeds hard nodig, daarom blijft de politie de weg op gaan om mensen bewust te maken van de gevaren van afleiding in het verkeer, stelt de politie.

‘Het gedrag in het verkeer moet veranderen.  Dit is allemaal om ervoor te zorgen dat iedereen op de weg veilig is. Dus de volgende keer dat je aan het rijden bent, neem dan afstand van je telefoon en zorg ervoor dat niets je afleidt van je doel: veilig van punt A naar punt B komen.’

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Politie Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.