maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

Oorlogmuseum Veen

Op deze pagina deelt Oorlogsmuseum Veen wisselende informatie uit de Tweede Wereldoorlog die ook in Het Land van Heusden en Altena zijn tol vroeg. De vrijwilligers van het Veense museum willen die verhalen graag doorvertellen aan iedereen die het horen wil: 'Opdat wij niet vergeten!'


Oorlogsgraf Wijk en Aalburg
Op 11 december 20212 was het 76 jaar geleden dat Joseph Normand Robichaud om het leven kwam. Normand ligt begraven op de begraafplaats in Wijk en Aalburg (zie foto).
Normand is geboren op 15 mei 1925 en afkomstig uit Atholville in Canada. Hij kwam uit een gezin met vier kinderen. Hij had een broer, die gestationeerd was in Afrika tijdens de oorlog en twee zussen. Voordat Normand in dienst ging, werkte hij bij een timmerbedrijf. Op 1 september 1943 gaat hij in dienst en doorloopt zijn training. Op 3 juni 1944 komt Normand aan in Engeland en verblijft hier tot 20 juli 1944. Vervolgens vertrekt Normand naar het Europese vasteland. Via Frankrijk komt Normand in de winter van 1944 aan het front bij de Maas. Normand is onderdeel van Lincoln and Welland Regiment. Op 11 december wordt er in de buurt van Hedikhuizen een kleine patrouille uitgezet naar de noordelijke oever van de Maas. Normand gaat samen met acht anderen in een canvasboot naar de overkant. Er staat een sterke stroming, maar toch weten de mannen bijna de overkant te halen. Bij het naderen van de oever loopt plotseling de rechterkant van de boot leeg, met als gevolg dat de boot vrijwel onmiddellijk zinkt. Acht mannen komen om, vermoedelijk verdronken. Ook Normand bevindt zich onder de slachtoffers. Soldaat Hill weet terug te zwemmen naar de zuidelijke oever. Later legt Hill nog een verklaring af over het drama wat zich heeft afgespeeld.

Ook is er een verslag van een andere ooggetuige, Ken Rowland. Rowland had als taak om de boot, waar een telefoon aanwezig was, te voorzien van een met rubber bedekte draad. Rowland beschrijft het volgende: 'Plots was er een verschrikkelijke opschudding in de rivier. De mannen aan wal konden niet zeggen of ze schoten hoorden of geschreeuw toen plotseling de lijn wegviel. We renden langs de rivier in het donker om te zien wat we konden vinden. Toen ging ik terug naar de radio om terug te bellen naar BHQ. Een van de mannen van de patrouilleboot kon in het ijskoude water naar de kust zwemmen en vond zijn weg terug naar waar ik nog steeds dienst had. Deze soldaat was woedend dat de boot kapseisde en de andere mannen waarschijnlijk verdronken. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik voelde me vreselijk! Niemand wist zeker of de mannen waren verdronken of gevangen waren genomen omdat hun lichamen nooit waren gevonden.'

Het lichaam van Normand wordt later gevonden in de buurt van Wijk en Aalburg. Normand wordt begraven op de begraafplaats in Wijk en Aalburg. Zijn tijdelijke kruis (zie foto) is inmiddels vervangen. Normand werd 19 jaar. Een soldaat die zijn leven gaf voor onze vrijheid.

Bronnen:
- www.dodenherdenkingaalburg.nl/joseph-normand-robichaud/
- www.veterans.gc.ca/.../canadian.../detail/2766642