dinsdag 19 maart 2024

Alles over Altena

Calamiteiten en crisis

Politie

Bij spoed: 112 | Geen spoed, bel dan: 0900 8844.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vindt u HIER.

Wat te doen bij calamiteiten?

Alarmering gebeurt door sirenes wanneer er sprake is van een bedreiging van een groot deel van de gemeente Altena of bij een regionale ramp.

Geluidswagens worden ingezet indien er sprake er is van een bedreiging van een beperkt gedeelte van de gemeente. Volg de aanwijzingen van de geluidswagens op. Zij komen terug. U kunt dus rustig thuis blijven wachten mocht u het de eerste keer niet goed hebben verstaan of begrepen. 

Bij vrijkomen van gevaarlijke stoffen dient u binnen te blijven! Wordt er omgeroepen dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen: 

  • Sluit alle ramen en deuren, wasemkanalen, ontluchtingskokers en ventilatieroosters.
  • Sluit ook de deuren tussen de verschillende vertrekken.
  • Zet gaskachels, kooktoestellen en waakvlammen van geisers en CV-installaties af en doof open vuur.
  • Probeer naden en kieren in de woonkamer zo goed mogelijk af te dichten (bijvoorbeeld met plakband).
  • Rook niet.
  • Vermijd onnodige inspanning.
  • Wees zuinig met de beschikbare zuurstof.
  • Leg natte doeken klaar om zo nodig voor neus en mond af te dekken.

Algemene gedragsregels

  • Probeer kalm te blijven. Ga niet af op geruchten.
  • Zorg bij stroomuitval dat u batterijen in huis op voorraad heeft.
  • Laat de radio aan staan. 
  • Luister voor de juiste berichtgeving naar Omroep Brabant, Frequentie FM 91,9 Mhz.
  • Voor Altena geldt: radio A-FM op 107.1 en 107.8 FM 
    Digitale radio Ziggo kanaal 915, KPN kanaal 114.
  • Televisie RTV Altena: Ziggo Kanaal 40 | KPN, XS4ALL en Telfort (witte AB) Kanaal 1414 | Telfort, Edutel, Fiber.nl en Stipte (zwarte AB) Kanaal 2045.

Einde alarmtoestand

Als het gevaar geweken is wordt dat via radio, tv en geluidswagens bekendgemaakt. Blijf dus innen totdat het sein "Alles veilig" is gegeven.

Test alarmeringssysteem

Elke eerste maandag van de maand worden om 12.00 uur de sirenes hoorbaar getest.
Dan is de sirene éénmaal gedurende 1 minuut en 26 seconden hoorbaar.
U hoeft dan géén actie te ondernemen: er dreigt géén gevaar!  
Meer info: www.crisis.nl

Bij een incident of ramp, kan crisis.nl vervangen worden door een site met actuele informatie over de ramp.
Is er bij u in de buurt iets ernstigs aan de hand en vindt u geen actuele informatie op crisis.nl? Dan wordt u op een andere manier geïnformeerd, bijvoorbeeld via uw regionale omroep (de rampenzender) of de lokale omroep.

Hoog water

Woont u in een risicogebied? Overstroom ik...?
Onze dijken beschermen ons tegen een overstroming, maar het kan een keer misgaan… Weet u hoe hoog het water bij u in de buurt komt? En wat u wel of juist niet moet doen?

KLIK HIER...

Help mee en maak van AMBER Alert een echte levensredder!

Amber Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen. Mensen die zich hiervoor hebben aangemeld ontvangen per sms, e-mail of via de website opsporingsinformatie.

De media vragen wij om uitzendingen onmiddellijk te onderbreken als er een kind is ontvoerd. Ook op nieuwssites zouden AMBER Alerts automatisch mee moeten worden genomen. En help AMBER Alert door regelmatig uw publiek op te roepen te helpen!

Burgernet

Ook u kunt een bijdrage leveren aan een veiligere woonomgeving door uzelf aan te melden bij Burgernet.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

Aanmelden Burgernet
U kunt uzelf aanmelden via internet: www.burgernet.nl of via een schriftelijke antwoordkaart danwel antwoordformulier van de gemeenten en/of korpsen die meedoen met Burgernet.

Kosten
Burgernet is gratis. Deelnemers maken gebruik van hun eigen telefoon, maar het telefoonnummer om te reageren op een Burgernetoproep (0800 0011) is gratis.

Afmelden voor Burgernet
U kunt uzelf weer afmelden voor Burgernet  via de website www.burgernet.nl. Bij uw aanmelding ontvangt u een gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee u uw gegevens via de website zelf kunt wijzigen. Hier kunt u ook een afmelding sturen. Ook kunt u een schriftelijk bericht sturen naar de relatiebeheerder van uw gemeente. De contactgegevens vindt u eveneens op de website.

Hoe te reageren op een Alert bericht
Wanneer u een Alert bericht ontvangt en u ziet iets dat verband heeft met de melding kunt u bellen met de politie (niet SMSen) naar 0900-8844 (geen spoed, wel politie). Bij spoedzaken kunt u bellen met 112.