dinsdag 23 juli 2024

Alles over Altena

Sport & Recreatie

Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders wekelijks een sport beoefent.

In 2020 deed 55% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder één keer per week of vaker aan sport. Het percentage wekelijkse sportdeelname voor Nederlanders van 12 jaar en ouder is relatief stabiel over de tijd.

In de Sport Toekomstverkenning werd geconcludeerd dat de sportdeelname door Nederlanders tot 2030 ongeveer gelijk zal blijven. Wel zal er een verschuiving plaatsvinden naar andere typen sport dan nu populair zijn, voornamelijk naar meer individuele sporten.

Sporten in Altena
Binnen de gemeente Altena wordt ook een breed scala aan sporten aangeboden. Voor jong en opud. Zo zijn er sporthallen, gymlokalen, een binnenzwembad en openluchtbaden: Aqua Altena (Andel), Werkina (Werkendsm) en Bijttelskil (Sleeuwijk).
Voor buitensporten, zoals atletiek, hockey of tennis (en bij vorst op één van de vele ijsbanen), kunnen mensen terecht op één van de vele sportparken. Atletiek- en tennisverenigingen zijn bijvoorbeeld Altena Road Runners, TV de Hei, TV Tios, TV Woudrichem of LTC Aaalburg.

 Meer info over sport ondermeer op de website van de gemeente.

Ook voetbal is in Altena uiterst geliefd. De gemeente kent veel verenigingen:  Achilles Veen, VV Altena, Noad'32, Wilhelmina'26, Sparta'30, VV Woudrichem, GRC 14, VV GDC, VV Almkerk, VV Sleeuwijk, Kozakken Boys, Be Ready, Dussense Boys. Jaarlijks spelen deze clubs om de Altena Cup.

Naast de lichamelijke conditie is het ook mogelijk de geestelijke conditie op peil te houden met denksport, zoals bij Schaakvereniging Het Kasteel van Dussen in Dussen.

Recreatie in Altena
Ook op het gebied van recreatie is er van alles te doen. Zo hebben Hank, Werkendam en Wijk en Aalburg bijvoorbeeld een jachthaven met unieke ligplaatsen en heeft Woudrichem een historische Stadshaven. Langs, maar ook op de Afgedamde Maas is het goed recreëren. Altena is waterrijk. Vanaf Hank en het Biesboschmuseum varen er rondvaartboten.
Maar ook op eigen kracht valt er veel te ontdekken met een eigen of een in één van de jachthavens gehuurde boot of kano. In de mini-Biesbosch de Aakvlaai kan men varen en aanleggen aan strandjes en in kreken. De Biesbosch leent zich bijzonder goed voor de hengelsport. Denk aan uw vergunning!

Menig trimmer en wandelaar kan in de uitgestrekte polders tussen de kernen een frisse neus halen. Dat kan ook door wandelend cultuur te snuiven langs het Liniepad. Het natuurgebied Het Pompveld in Babyloniënbroek of de Wijkerwaard zijn eveneens mooie trekpleisters. En niet te vergeten de Groeswaard tussen Sleeuwijk en Woudrichem en uiteraard het schitterende Biesbosch-gebied De Noordwaard. Bezoek dan ook eens het Biesbosch Museumeiland

Wandelen kan ook met de Zevendorpenwandeltocht door voormalig Aalburg. Een bewegwijzerde wandeltoicht is bijvoorbeeld het Oostwaardpad. Dit is een route van 20 kilometer (ook in delen te lopen) over boerenakkers en langs via de weg ontoegankelijke kleinschalige natuurgebieden. In de route zitten diverse overstapjes, bruggen en een spannend trekvlot!

Ook de Marianne Vos Fietsroute is een aanrader voor fietsliefhebbers. Deze route is identiek aan de (vroegere) 7-Dorpenomloop van Aalburg (23,8 kilometer) en voert door alle zeven kernen. Een must..! 
In het Land van Heusden en Altena, alsook de omliggende regio's, zijn aantrekkelijke fietsgebieden te doorkruisen. Zo organiseert OV Aalburg ieder jaar de Fietstocht Aalburg Rond.

Het overizicht hier is natuurlijk beperkt. Voor een verdere kennismaking met sport- en recreatiemogelijkheden binnen de gemeente Altena klikt u HIER.