vrijdag 13 september 2024

Alles over Altena

Cultuur

Altena kent een uitgebreide geschiedenis en daarmee een rijke cultuur. Het Land van Altena is een historische landstreek en voormalige heerlijkheid in het noorden van Noord-Brabant. In 1230 droeg Dirk van Altena zijn slot Altena, dit lag in Almkerk, en de Woudrichemmerwaard over aan de graaf van Holland. Vervolgens kreeg hij het in leen terug. Nu hadden de heren van Altena twee leenheren. De Slag om Altena, een middeleeuws festival ter gelegenheid van de belegering van Slot Altena in 1393 door de Graaf van Holland, herinnert aan die vergane jaren. Een heel weekend lang wordt het terrein bij de motte van Slot Altena omgetoverd in een middeleeuws kampement. Dat was toen en 'vroeger' ...

Anno nu is binnen de gemeente Altena een keur aan culturele organisaties actief. Ook kent de gemeente een groot aantal evenementen. Een willekeurige greep ... 

Aalburg
In 1858 telde Wijk circa 1.250 inwoners tegen Aalburg slechts 400. In 1973 fuseerde de gemeente Wijk en Aalburg met Eethen en Veen tot de nieuwe gemeente Aalburg.

Interessant is ook het verhaal rond Korenmolen ‘De Twee Gebroeders’, nog steeds in bedrijf voor het malen van biologisch meel. Het gemalen meel wordt onder meer geleverd aan de biologische bakkerij van Gerard en Suus Hardeman.

In de voormalige gemeente Aalburg zijn ook diverse initiatieven op het gebied van poëzie. Zo wordt er jaarlijks een poëzieavond georganiseerd door de werkgroep Poëzieavond in de Hervormde Kerk in Eethen.

Woudrichem
Kunstroute Woudrichem ontstond in 2002 na een initiatief van beeldend kunstenares José Veldhuizen - Mariman. De Kunstroute is bedoeld om de kunstactiviteiten die zich binnen de gemeente Woudrichem afspelen en de kunstenaars die in het Land van Heusden en Altena werkzaam zijn door een gezamenlijke aanpak op de kaart te zetten en zo een groter publiek te bereiken.

Lokale info over het Woerkum van weleer is terug te vinden via Oud Woerkum, met historische foto's, ansichtkaarten en verhalen.

Vermaard is natuurlijk het Kampioenschap Vis Bakken. Op Hemelvaartsdag is het in de oude vesting Woudrichem of men er nog leeft in de visserijtijd. Vis bakken op nostalgische rokende houtkacheltjes, bakstands versierd en ingericht met allerlei attributen uit de visserijtijd, optredens door visserskoren en demonstraties van met de visserij verweven oude ambachten, zijn de ingrediënten voor het traditionele Woerkums kampioenschap vis bakken.

Werkendam
Een ander lokaal voorbeeld is het romantische woonkasteel in Dussen dat een bewogen geschiedenis kent, waarbij de oorsprong terug gaat tot 1331.
In vergelijking met andere kastelen in binnen- en buitenland is Kasteel Dussen bescheiden in zijn afmetingen. Juist daardoor heeft het een geheel eigen charme die menig bezoeker zal omarmen als hij na de brug en poort de binnenplaats betreedt.

Vermeldenswaard in Werkendam is de gaaf bewaarde Joodse begraafplaats uit 1852. Cultuurhistorisch belangrijk. Dat valt ook te zeggen van de kleine boerderij aan de Schans 20, ook in Werkendam. Een typisch dijkhuis.

Een redelijk goed bewaard klooster uit het eind van de 19e eeuw is te vinden in Hank, gelegen aan de Klooster 8.

Voor wie meer wil weten, is in dit verband interessant de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a., de oudheidkundige vereniging die zich bezighoudt met de geschiedenis van Werkendam.

Ook Erfgoed Altena, een samenwerkingsverband van organisaties en verenigingen in het Land van Heusden en Altena, houdt zich bezig met de geschiedenis en cultuurhistorie van de streek. Evenals Erfgoedinstelling Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena.

Informatie
Deze pagina is uiteraard niet volledig. Er is over Altena zoveel meer te vertellen. Heeft u niettemin interessante aanvullingen, stuur dit dan door naar de redactie.

Meer culturele instellingen met NAW-gegevens zijn te vinden via de pagina Organisaties.

(Alle foto's Mediaplein Altena.Net)