WIJK EN AALBURG - "Vanuit het bestuur van Stichting Oude Kerk Aalburg werd nagedacht over erfgoed in de gemeente Altena. De status van 'Werelderfgoed' heeft zeker een aantrekkende werking op bezoekers. Tegelijkertijd werd ik door VVV Biesboschlinie wel een beetje uitgedaagd hoe Aalburg daarin past, op een manier die bij Aalburg past.
Als ik kijk hoeveel mensen er over de Maasdijk fietsen en lopen zal die dijk toch snel de centrale as zijn, in de verbinding tussen Heusden en Woudrichem. Dat dat kansen biedt voor het oude kerkje lijkt me evident.
Deze colums zijn daarom geschreven naar aanleiding van de opmerking van de VVV in Altena, die het nog lastig vond om Aalburg op de kaart te krijgen. Volgens mij zijn er voldoende ingrediënten beschikbaar. Lees maar mee ..."
Wijnand vd Hoeven
1 Denkend aan Aalburg - Onthaasten in de natuur
Als eerste stap in de vraag wat Aalburg toe kan voegen aan een recreatief verblijf in Altena is volgens mij de natuurwaarde langs de Maas. Voldoende mogelijkheden om met “het idee” is om met QR-codes een verhaal te vertellen over de plekken waar je langs komt.
Je kan een prachtige wandeling maken door de Wijkse waard, langs de bellenbaan tot aan het kerkje van Aalburg.
Buiten de natuur, de vele vogels en bevers zijn de bijzonder constructie van Wijkse Waard, de waterwinning in de Maas maar ook een aantal cultuurhistorische elementen het vertellen waard.
2 Denkend aan Wijk en Aalburg - Een hapje eten
De passerende bezoeker wil onderweg natuurlijk ook wat te knagen hebben. Voorlopig hoef je in Aalburg niet bang te zijn dat je dan een Michelin-ster in je voorruit krijgt, maar toch gaan we wel vooruit.
De Happetap aan de Bol, wat ook een prachtige plek is om wandeling door de uiterwaarden te starten of een kanotocht naar Nederhemert te maken. (Wel je eigen kano meenemen.) Het is een mooie plek waar je ook vanaf de Maas kunt aanmeren.
Maar ook bij Proeflokaal den Dijk kan je bij de gezellige herbergier Robbert van der Park een heerlijk pintje of hapje scoren.
Wie daar net de stoep afgaat, komt bij Biologische Bakkerij Hardeman uit. Deze is al vroeg open en daar kun je, net als bij een konditorei, van de lekkerste dingen genieten bij een kopje koffie op hun rookvrije terras.
Wat verder het dorp in zit nog een snackbar, een Chinees en een pizzeria op de Galerij.
Op dinsdag, woensdag en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur is ook Koffiehuis de Buurvrouw daar open, een bijzonder initiatief van vrijwilligers waar je zelfs met een lege portemonnee welkom bent.
Wil je toch op de dijk blijven dan is je laatste kans op vrijdag en zaterdag - om je vingers bij af te likken - de mobiele ambachtelijke Palingrokerij 't Tonnetje, vlakbij keersluis de Kromme Nol.
3 Denkend aan Wijk en Aalburg - Occasion valley
Misschien een onverwachte attractie, maar wie een gebruikte auto zoekt en elders niet kan slagen of niet kan kiezen.
Kies maar twee of drie autotypes uit die u kunt en wilt kopen. Laat uw vrouw en de hond een mooie wandeling maken. Ik durf bijna de weddenschap aan dat u bij drie of vier autobedrijven veen ergelijkend warenonderzoek kunt doen. Zeker als u de dorpen Veen en Genderen daar ook nog bij betrekt die binnen een straal van 5 kilometer liggen.
Snel gezien kan je een auto tussen de € 1.300 en € 359.000 kiezen.
Waarschuwing: ze kunnen hier wel verkopen.
4 Denkend aan Aalburg - Poëzie
Lopend met de hond langs de Maas kon ik niet om poëzie heen. In de mist die je daar vaak aantreft, zijn de beelden verpletterend. In 25 jaar onderwijs heb ik volgens mij nog nooit de opdracht gehad een gedichtenbundel te lezen, (buiten de psalmen) maar begrijp dat deze streek dichters en schilders heeft geïnspireerd.
Zo zijn er op verschillende plekken gedichten te vinden van streekdichters die ook bekend zijn bij Biesboschlinie.
De mist die over de weilanden zweeft,
Lijkt te ontstijgen uit een spiegelgladde Maas.
Aan de overkant doemen de wilgen en de essen met hun toppen op,
Gelderland
Ganzen die alert gakken,
komt die hond nu wel of niet,
ready for take Off.
In de verte bromt de diesel van een schip,
maar het geluid draagt ver
en het water blijft als een spiegel.
Zelfs de paar eenden en een spartelende vis
hebben nauwelijks effect.
Kijk, daar komt de zon,
die zijn komst al heeft aankondigt in het aanlichten van vliegtuigstrepen,
maar zo hoog vliegend,
mis je de details van deze schoonheid.
De zon die strijd voor meer ruimte en licht,
lijkt opnieuw te winnen.
Het laatste beeld van de zon
die boven de mist uit de gouden haan op de toren blinken doet,
in de boerderij daarnaast hoor ik hem kraaien.
5 Denkend aan Wijk en Aalburg - De verzameling
Als we op het gebied van toerisme nog een kans hebben, is dat het presenteren van de de bovengemiddelde verzameldrift in het dorp.
De bekendste en nu al meest toegankelijke verzameling is die in privémuseum “de Wolfsburg” waar een unieke verzameling van luchtgekoelde auto’s staat: de Kever en andere Volkswagens in een gebouw in de stijl van Wolfsburg voorzien van het oude logo.
Indirect zichtbaar, de prachtige collectie auto’s en bussen van Piet Verbeek. Mijn favoriet is overigens een oude Ford Mustang.
Er was ooit een radiomuseum in Maaswaarden,
Goof Vos heeft een mooie verzameling solexen en andere fietsen met hulpmotoren. Maar ook een grote collectie ansichtkaarten waar eerder exposities over zijn geweest in (onder andere) Meeuwen.
Hans Vos in Veen heeft een bijzondere collecte Italiaanse brommers,
Bas Van Gameren (van het installatiebedrijf) in Wijk een grote verzameling speelgoedauto’s en in Veen is door de inwoners een eigen museum gemaakt met herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog en het verzet in de streek.
Zelf heb ik een bescheiden collectie muziekinstrumenten, maar ik heb ook gehoord van een blikkenverzameling, memorabilia rond het koningshuis, oude brommers, modelvrachtwagens, de medailles van Marianne Vos, de Tweede Wereldoorlog enzovoorts enzovoort. De particuliere verzamelingen van bankbiljetten houden we maar buiten beschouwing.
Er zijn naast het particuliere museum wel een aantal plekken waar tijdelijke expositiemogelijkheden zijn. In Maaswaarden, in de bibliotheek, bij Park Veldzicht maar ook in het oude kerkje kunnen prima zouden exposities gehouden worden.
Want dat is ook nog een collectieve verzameling, de mooie verhalen over markante mensen. De VVV leert ons dat we dergelijke exposities vanaf het voorjaar tot het najaar moeten organiseren, omdat dan meeste bezoekers komen.
6 Denken aan Aalburg - Een streek vol verhalen
Misschien wat lastiger om over te brengen aan een toerist die op rondreis door Altena is, maar het valt mij op dat de dorpen rijk zijn aan verhalen en herinneringen.
Misschien komt het doordat we toch een eiland zijn geworden, Lezen en schrijven was niet het niet sterkste punt en veel herinneringen zijn dus van vader op zoon doorverteld. En een mooi verhaal wordt dan al snel een sterk verhaal. Daar houden we wel van, daar hebben we de tijd voor.
Ik merk dat rond het oude kerkje waar de oude generatie altijd wel een herinnering heeft, van de consistorie als klas tot het opdraaien van het uurwerk, de dominee met de Porsche.
Aan de mooiste bijnamen van markante personen kleven vaak ook mooie verhalen. In de historische reeks zijn er al wel opgetekend maar het zijn er veel meer.
Het wordt wel tijd dat de verhalen worden opgeschreven want een generatie sterft uit.
Voor een mooi verhaal kan je bijna altijd wel terecht bij de molenaar van Veen en Aalburg. Over de molens, over de geschiedenis, over het graan, over de maalstenen, over de wind.
Mooi dat er niet alleen over korte voedselketens wordt gepraat, maar dat hier de ultra korte voedselketen functioneert, met graan uit de Biesbosch, wind uit alle streken en de bakker die er heerlijk brood en koeken van bakt.
De molens zijn, in al hun diversiteit, in ieder geval een attractie met enthousiaste molenaars. Daarbij is natuurlijk ook de Amerikaanse windmotor in de uiterwaarden van Genderen de moeite waard. De molenaars uit witte molen van Meeuwen beheren die ook en weten er alles over te vertellen.
Deze serie artikelen is geschreven naar aanleiding van opmerking van directie van de VVV in Altena, dat ze het nog lastig vond om Aalburg op de kaart te krijgen.
7 Denken aan Aalburg - Werken en bidden
Als je spreekt over Aalburg en omstreken dan kan de term “Bidden en Werken” een kans of een bedreiging zijn voor bezoekers.
Wie een kerkelijke achtergrond heeft, kan hier ruim kiezen om zondags naar een kerkdienst te gaan, van een Evangelische gemeente tot meer bevindelijke kerken.
Hoewel je in Brabant anders zou verwachten, is er geen katholieke kerk en moeten parochianen wat verder rijden om een mis te bezoeken.
Veel kerken zijn rijksmonument en het oude kerkje van Aalburg staat te boek als oudste kerk van Altena, met een eerste vermelding in 1014. Als je naar bouwvorm en steensoort kijkt dan kunnen we in ieder geval aan grafsteen zien dat de kerk op deze plek er al vanaf 1432 staat.
Het stichtingsbestuur van de kerk denkt best wel eens na of we ook katholieke broeders en zusters een plekje kunnen bieden. Hetoude kerkje was vroeger een katholieke kerk, gesticht door een abdij uit St. Truiden in België. Deze gedachte mopeten we koppelen aan de vraag of de kerk vaker open kan zijn.
Een andere kant van de medaille van “bid en werk” is de arbeidsmoraal. We hebben die rustdag gewoon nodig want we werken hard. De winkels zijn op zondag dicht, maar niet iedereen zit meer met een boekje in een hoekje. En in mijn observatie gaan we daar met wederzijds respect mee om.
Hebben we daarom als streek bovengemiddeld veel duursporters? Marianne Vos is de beroemdste die jarenlang aan de Veldstraat in Wijk woonde. Verschillende bekende marathonschaatsers en oudschaatser zoals Hans Van Helden hebben familie in de streek.
Als je ziet hoeveel mensen er schaatsen, wielrennen of zwemmen. Verhalen dat mannen op zaterdagavond even heen en weer naar de sluis in Andel zwemmen, of even een rondje IJsselmeer fietsen, worden nog steeds verteld
8 Denken aan Allburg - Er zit muziek in
Voorlopig het laatste onderwerp in deze serie. Een onderwerp waar we voor de bezoeker en de passant, maar ook voor onze eigen inwoners nog wel een stapje meer kunnen zetten.
Net als in de rest van Brabant zijn er veel mensen die op bloasmuziek zitten. Er wordt op hoog niveau geoefend en gespeeld door jong en oud in onder andere de lokale brassband.
Natuurlijk wordt er in de kerken gezongen, uit volle borst. In Aalburg zijn er regelmatig gastpredikanten die daarvan onder de indruk zijn. Er zijn veel koren, van chanti tot klassiek.
Geef een feestje en er wordt “gezongen” met veel Nederlandstalige muziek. De feestenten bij de voetbal en vroeger bij de HØKERS zijn elke keer stijf uitverkocht.
Maar daarna wordt het toch wel stiller, links en rechts nog een gitaar, dwarsfluit of een piano of ‘n dikke Johannes. Er is een muziekschool op Het Willem, er zijn muzikale docenten op de basisschool….. Bandjes kunnen spelen in buurtgebouw Bubeclu.
Er is zeker meer. Maar waar kunnen we het horen, waar kunnen we het zien.
Vanuit oude kerkje bestaan er zeker ambities. Regelmatig komen mensen op het orgel spelen, op zondagmiddag ben ik vaak zelf in de weer met zang en of een nieuw instrument. En de deur is open om te luisteren of mee te doen. Het liefst zou ik tenminste eens per maand een programma hebben maar de kosten gaan daar nu nog voor de baat uit.
Dus laat maar weten als je wat wil organiseren of een keer de akoestiek wil proeven. Ik vind het leuk om kinderen, maar ook anderen, hun muzikale horizon wat te laten verbreden.
Slotakkoord
Dit was voorlopig het laatste artikel in de serie Kansen in Aalburg om te genieten van onze dorpen. Maar er is nog meer te melden over kunstenaars, de perenlaan, de streekproducten, andere monumenten, B&B's en ...
(Foto's Mediaplein Altena.Net / Wijnand van der Hoeven.)