Trendy schoudertassen voor de inwoners van Woudrichem


Woudrichem kent haar wel, maar was ze nou een feministe? 

 

Je zou het wel denken als je op internet naar informatie zoekt over deze bijzondere vrouw. Jacob van Beieren. Bijzonder omdat ze in haar korte leven als zoveel meemaakte. Veldslagen, huwelijken, gevangenschap. Noem het maar op. 

 

Jacoba leek geen dame die zich voegde. Je krijgt bij haar niet het beeld zoals die van dames met schoudertassen om die wachtten op wat ze te doen kregen en zich voegden. Hier heb je meer het beeld van een vrouw die haar mannetje stond. En als een huwelijk niet werkte, zij deze gewoonweg liet ontbinden. Geen gesol met Jacoba. Ook al begon dat heel anders.  

 

Jacoba werd in 1401 geboren. Als dochter van graaf Willem VI. Je kunt het je tegenwoordig niet voorstellen dat een kind van vijf jaar wordt uitgehuwelijkt. Toch overkwam het Jacoba. Op die leeftijd werd bepaald dat ze zou trouwen met de Franse prins Jan van Touraine. Eenmaal 14 jaar jong, werd het huwelijk een feit. 

 

Ze was een kind nog, die haar vader moest opvolgen

 

Alsof dat nog niet genoeg is, volgt ze haar overleden vader op, graaf Willem VI van Holland, als ze 16 jaar is. Tegenwoordig zou je je afvragen of dat wel verantwoord is. Een kind nog. In die tijd de normaalste zaak van de wereld. 

 

Haar eerste echtgenoot is dan al overleden. In 1418 trouwt ze opnieuw, met haar neef in de vijfde graad. Zijn naam: Jan IV van Brabant. Maar ook dat hield door alle mogelijke omstandigheden geen stand. Jacoba liet het huwelijk ongeldig verklaren en vertrok naar Engeland. Trouwde daar een Engelsman. Schermutselingen, ruzies. Het leidde wederom tot een ontbinding van dat huwelijk. 

Een pittige dame, die Jacoba

 

Best een pittige dame, die Jacoba. Zou je denken. Als ze dan na een gevangenschap ook nog eens ontsnapt door in mannenkleren de benen te nemen, weten we het zeker. Jacoba is een feministe avant la lettre. 

 

Ze treedt nog een keer in het huwelijk, vooral economisch gunstig, zo melden de burelen. Twee jaar later treft Jacoba de ziekte tuberculose en ze sterft op slot Teylingen, op 9 oktober 1436 op 35-jarige leeftijd. 

 

Het huis van Jacoba in Woudrichem


Inwoners van Woudrichem kennen wel het (vermoedelijke) Huis Jacoba van Beieren, een rijksmonument in de Molenstraat. Met name de dames raden we aan eens te duiken in het verhaal van Jacoba. Jas aan, dames schoudertassen (dan toch!) mee, en ga eens die kant op. Beeld je in hoe dat bewogen leven van haar eruit moet hebben gezien. Daar kunnen we best nog wat van leren.