Stevige rugzak de oplossing voor kilos aan schoolboeken

 
Meer dan zeventig procent van de leerlingen kiest voor een rugzak als schooltas. Daarmee is het de populairste tas onder scholieren. Vooral boeken en laptops worden erin meegedragen. In veel gevallen best zwaar. 
 
Een rugzak lijkt makkelijker te tillen dan een handtas. Dat neemt niet weg dat het aantal te tillen kilo’s niet oneindig is. Vorig jaar nog bleek uit onderzoek op een aantal middelbare scholen dat 45 procent van het aantal schooltassen te zwaar is. 
 
Het gewicht van een schooltas mag volgens de richtlijnen van ergotherapeuten tien procent van het lichaamsgewicht zijn. Een leerling van 41 kilo mag een schooltas dragen van 4,1 kilo. In veel gevallen, vooral bij eerstejaars, blijkt die schooltas 4,6 kilogram zwaar te zijn. In het onderzoek werd zelfs een tas gewogen van ruim tien kilo. 
 
Ander opvallend detail uit dit onderzoek. Het gewicht van de tassen neemt toe met het opleidingsniveau waardoor je zou verwachten dat vwo scholieren de zwaarste meetorsen. Dat bleek niet het geval. Juist VMBO gl leerlingen dragen de meeste kilo’s mee, maar liefst een gemiddelde van 5,6 kilo. 
 
Daarom wordt gepleit dat scholieren de best mogelijke stevige en ergonomische rugzakken moeten dragen. Leveranciers van de kinderrugzak weten dit. Over het algemeen houden ze daar rekening mee en bieden kwalitatief goede rugzakken voor kinderen in alle mogelijke dessins. Voor iedere scholier is er wel eentje te vinden die bij ze past en waarmee ze zich ook nog eens kunnen onderscheiden.
 
Sporten geeft een sterke rug
 
Daarnaast speelt sport en bewegen een belangrijke rol als we praten over het dragen van schoolspullen. Kinderen die nauwelijks buiten komen en niet aangesloten zijn bij een sportvereniging, zijn vaak niet fit en sterk genoeg. De rug krijgt het al zwaar te verduren als ze veel zitten, laat staan bij het regelmatig tillen van die kilo’s. 
 
Een dagelijkse fietstocht naar school is een goed begin, maar een kind wordt nu eenmaal sterker en heeft een hogere conditie als het wekelijks ook actief aan het sporten is. Het sterkt het lijf, zeker ook de rug en vooral ook de geest. Een fit kind is ook gewoon een blijer kind. 
 
Den Haag geeft vooralsnog een goed voorbeeld door gaststad te zijn van de Nationale Sportweek 2019 in september. Kinderen van het VO en PO kunnen daar de hele week sporten op het strand. Het kan kinderen alsnog motiveren om zich aan te sluiten bij een sportvereniging. 
 
Jongste scholieren hebben onder gewicht van schooltas te lijden
 
Even terug naar de oorzaak van al die te dragen kilo’s. Volgens een artikel uit dagblad Trouw van alweer jaren geleden is het gewicht van schooltassen toegenomen door de basisvorming, waardoor er meer boeken per vak worden ingezet. Een heuse commissie-Boekentas bracht zo’n tien jaar geleden een rapport hierover uit, waaruit ook bleek dat vooral de jongste scholieren, met name de lagere schoolleerlingen en de eerstejaars middelbare school, onder het gewicht te lijden hebben. 
 
Je zou denken dat de computer heel wat heeft overgenomen en scholieren veel minder mee hoeven te sjouwen, maar dat blijkt dus nog lang niet het geval. Ook het gebruik van kluisjes blijkt nog niet voldoende bij te dragen tot het gewenste resultaat.
 
Is de rugzak nog voldoende stevig?
 
Reden te meer om ook voor komend schooljaar te kijken of de rugzak nog voldoende stevigheid biedt. Er is bovendien een scala aan kinderrugzakken voorhanden. Een nieuwe is ook zo’n gek idee nog niet. Het is belangrijk om goed te kijken naar waar al die kilo’s goed in meegesjouwd kunnen worden. Let daarbij op het juiste formaat, de stevigheid, het aantal vakken en de kwaliteit van de schouderbanden.