dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

18
mrt

Wat zijn market makers?

Elk aandeel of effect heeft een markt van zowel kopers als verkopers nodig om op een aandelenbeurs goed te kunnen bewegen. Maar hoe ontstaat zo’n markt? In het verleden was het voldoende wanneer koper en verkoper op dezelfde tijd, op dezelfde plek samenkwamen. Zo hadden beurzen door de geschiedenis heen vaak maar hele korte openingstijden. Men moest er zeker van zijn dat kopers en verkopers elkaar niet zouden mislopen!

Tegenwoordig gaat het anders dankzij market makers. Market makers of marktmakers zijn grote beurshandelaren die in feite de markt maken voor aandelen door altijd klaar te staan ​​om te kopen, of verkopen. De meeste market makers verdienen hun brood met het verschil in bied- en laatprijs, de zogenaamde bid-ask spread. Daarnaast profiteren deze market makers van de markt door liquiditeit toe te voegen.
Tegenwoordig handelt iedereen bijna wel via een app, of via een computerscherm. We gaan er allemaal van uit dat wanneer we aandelen, derivaten of andere financiële producten kopen of verkopen, deze orders binnen een paar tellen al worden uitgevoerd. Deze snelheid wordt tegenwoordig als een vanzelfsprekendheid ervaren, maar zonder de market makers zou de handel op de beurs aanzienlijk vertragen. Hoe kan dat?

Wat doet een market maker?
Stel, iemand maakt een order op de beurs. Voor zo’n order moet iemand aan de andere kant van de transactie zijn. Wanneer iemand duizend aandelen in Shell wil aanschaffen, moet er iemand bereid zijn duizend aandelen voor die prijs te verkopen. Maar hoe groot is nou de kans dat er net iemand is die duizend aandelen Shell van de hand wil doen? Wellicht was die handelaar er wel twee maanden geleden, of een handelaar wil wel kopen, maar volgens zijn berekeningen zijn de aandelen veel meer waard dan wat die ander ervoor wil geven. Om te voorkomen dat de beursvloer begint te lijken op een vlooienmarkt waar men over en weer kan afdingen, of urenlang kan blijven onderhandelen over een paar centen zijn market makers ontstaan.

Deze makers van de markt zijn meestal banken of brokers staan altijd voor handelaren klaar om op elk moment van een beursdag ten minste honderd aandelen van een aandeel te kopen of verkopen tegen de marktprijs.

Zo een systeem van bied- en laatprijzen is goed voor handelaren op de beurs omdat het hen helpt om min of meer transacties uit te voeren wanneer het hen uitkomt. De handelaren die aandelen beleggen in Shell zaten zonder market maker waarschijnlijk nog steeds in een portefeuille, wachtend op een nieuwe koper. Maar een market maker koopt ze op, zelfs als een market maker op dat moment geen koper heeft. Een market maker gaat er namelijk van uit dat binnen een korte tijd de duizend aandelen weer verkocht worden aan een andere handelaar.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.