maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

Actief bezig zijn om je geld te laten groeien.
11
jan

Wat is een beleggingsrekening en waar moet op je letten

Wil je je actief bezig gaan houden met beleggen om je geld te laten groeien? Dan zoek je de juiste plek om dat te gaan doen. Daarvoor moet je een beleggingsrekening openen. Wat is eigenlijk een beleggingsrekening, en waar moet je op letten bij het kiezen van een aanbieder?

Wat is een beleggingsrekening?
Een beleggingsrekening, ook wel een trading account genoemd, is een speciale bankrekening waarmee je beleggingsfondsen, aandelen en andere financiële producten kunt kopen. Deze werkt niet zoals een gewone bankrekening, want het is met een trading account niet mogelijk om geld over te schrijven naar rekeningen van andere mensen of bedrijven. Om fraude te bestrijden, kun je alleen geld storten op een bankrekening die op jouw eigen naam staat. Dit wordt dan de tegenrekening genoemd. Dit is principe vergelijkbaar met veel spaarrekeningen. Trading accounts worden aangeboden door banken en door online brokers en zijn gericht op beleggers die hun eigen strategie willen volgen.

Welke kosten zijn verbonden aan een beleggingsrekening?
Aan handelen op de beurs zijn kosten verbonden, en daarmee dus ook aan het gebruik van je beleggingsrekening. Deze kosten kunnen per aanbieder verschillen en zijn opgebouwd uit verschillende componenten: kosten die de broker direct aan jou in rekening brengt en indirecte kosten die verwerkt zitten in de koers. Denk hierbij aan transactiekosten, die afhankelijk zijn van de producten waarin je handelt en de frequentie van je handelsactiviteiten. Daarnaast brengen de meeste broker een service fee in rekening voor de beleggingsrekening. Beleg je in beleggingsfondsen of trackers, dan krijg je te maken met fondskosten. Daarnaast kan een broker ook nog kosten in rekening brengen voor het administreren van de effecten, uitbetalen van dividend, coupons en aanvullende informatie, zoals realtime koersen of bepaalde beleggingstools.

Hoe kies je de beste beleggingsrekening?
Het is natuurlijk makkelijk om alles dicht bij huis te houden en bij je eigen bank een beleggingsrekening te open, maar het is nuttig om verder te kijken dan enkel de grote banken. De meeste beleggers kiezen niet voor niet voor een gespecialiseerde online broker om een trading account te openen. Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar. Kijk ten eerste naar de kosten. Goedkoop kan duurkoop zijn, dus zorg dat alle kosten duidelijk omschreven staan. Kies een betrouwbare beleggingsrekening door vast te stellen of de broker onder toezicht van de AFM of een buitenlandse toezichthouder staat, en of de broker is aangesloten bij het Kifid. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te kijken naar de handelsmogelijkheden en tools van het platform.

Wanneer je een beleggingsrekening geopend hebt, kun je geld storten om mee te kunnen beleggen. Investeer enkel het geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen, want aan beleggen zijn risico’s verbonden.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.