Een verslaving overwinnen is een weg vol met pieken en dalen. Het is heel lastig om te stoppen met verslavende middelen. Toch is herstel echt mogelijk. Voor iedereen. Ongeacht de ernst van de verslaving en het soort middelen dat wordt gebruikt. Toch zijn er wel enkele dingen die het herstelproces kunnen bevorderen en - belangrijker nog - de vooruitzichten op de lange termijn kunnen verbeteren. Wat we namelijk vaak zien is dat verslaafden wel degelijk hulp vragen en tijdelijk weten af te kicken, maar uiteindelijk toch weer terugvallen in hun oude patronen. Hoe kan dit voorkomen worden?
Laten we voorop stellen dat een terugval vaker voorkomt dan je denkt. Je kunt alles uit de kast hebben getrokken bij de beste GGZ verslavingskliniek in de buurt en toch nog bij thuiskomst grijpen naar verslavende middelen. Dat zegt niks over de (on)wil van de cliënt, maar over het effect dat deze middelen op hen heeft. Je ziet vaak genoeg dat een (ex)-verslaafde uiteindelijk weer een keer een verkeerde keuze maakt. Er mag dan ook niet laatdunkend over terugvallen worden gesproken. Het komt vaker voor dan je denkt. Máár het is wel belangrijk hoe er vervolgens gehandeld wordt. Als je de fout maakt om dan direct op te geven en te denken dat al het werk voor niets was, dan loop je het risico weer terug in je verslaving te vallen en dit keer misschien zelfs wel dieper en erger dan ooit tevoren. Als je je bedenkt dat dit erbij hoort en direct hulp zoekt om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt, dan kan je dit eigenlijk gewoon als een heel mooi leermoment zien. Het gaat er dus niet om óf je terugvalt, maar hoe je reageert op het moment dat het gebeurt. Dat bepaalt het succes voor de toekomst.
Bij terugkomst uit een kliniek is het van belang dat er voldoende steun uit de omgeving komt. Stel, je bent alcoholist. Dan vind je het waarschijnlijk geen prettig idee als je naasten in jouw bijzijn drinken. Het kan ook prettig zijn als ze elke dag even inchecken om te controleren hoe het met je gaat. Die steun is ontzettend waardevol. Heb je deze steun niet in je naaste omgeving? Vraag dan of je huisarts regelmatig even kan inchecken en of het nazorgtraject van de kliniek net wat extra contactmomenten kan inplannen. Zeker die eerste periode na ontslag is dit van cruciaal belang.
Zodra je erkent een probleem te hebben, wil je ook het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. Helaas zien we bij veel grote instellingen in Nederland dat de wachtlijsten lang zijn. Veel te lang. Hierdoor komt hulp niet altijd op tijd en hebben mensen eerst nog de kans om dieper in hun verslaving weg te zakken.
Daarom is het zaak dat niet alleen de wachtlijsten korter worden, maar ook dat er zelf gezocht wordt naar klinieken (eventueel verder uit de eigen omgeving) die wel een kortere wachtlijst kunnen garanderen. Hoe eerder men geholpen wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.