zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

23
mrt

Van maffe reizigers tot bijzondere boeken

Veel mensen vinden reizen fantastisch, anderen moeten er niet aan denken om hun huis en haard te verlaten. Voor beide types zijn leuke reisboeken voorhanden. Om je reislust mee op te wekken of om vanuit je luie stoel alsnog te reizen, in je hoofd. 

Er zijn veel verschillende reisboeken voorhanden. Sommigen heel droog en informatief, anderen vol ervaringen en avonturen. Het is maar net wat je wilt, maar reizigers met een beetje lef en die een beetje maf zijn, staan garant voor de meest bijzondere avonturen en dat leest lekker weg.

We zetten een aantal reisboeken op een rij die zich onderscheiden. Doe je er tegoed aan voordat je op reis gaat. Of dat nu een vakantie is of een sabbatical. Een reis voor je werk of een ‘ik ben lekker even weg’ tocht met je rugzak op.

Je moet wel gek zijn

Reizen is dé manier om ons brein soepel te houden, het geeft ons inspiratie en creativiteit, haalt voordelen onderuit, maakt ons gelukkiger én verlengt ons leven. Zo! Je zou wel gek zijn als je niet gaat reizen en dat is dan ook de titel van het reisboek van Ap Dijksterhuis: Wie (niet) reist is gek.

Dijksterhuis is psycholoog en heeft zich verdiept in al die mensen die verre vliegreizen maken, met een rugzak op op reis gaan, de fiets pakken of de auto. Weg is weg. Maar nooit zomaar. Dijksterhuis onderzocht de effecten van reizen op onze gesteldheid en zoals blijkt: dat zit wel snor.

Eet pannenkoeken

Veel mensen pakken dat vliegtuig, liggen dagen aan het strand en keren dan weer terug. Zo niet Willem Dieleman. Hij pakte zijn Kipling tas en vertrok naar onder andere Pakistan en India en deed daar iets ongebruikelijks: pannenkoeken bakken voor de lokale bevolking. Hij maakte er echte feestjes van en op deze manier maakt hij op een bijzondere manier kennis met de bevolking én reisde ook nog eens low-budget. Hij schreef er een boek over: Pancake Adventures.

Pak je rugzak

Dat met een rugzak reizen lijkt nog wel vaker een boek op te leveren want ook Iris Hannema deed dat. Ze reisde de hele wereld over en schreef een boek over alle avonturen die ze beleefde. Het boek heet Miss Yellow Hair. Opvallende titel, opvallend boek.

Voor als het moeilijk is

Jelle Brandt Corstius is zowel een schrijver als een reiziger en pakt uit met zijn boek: Universele Reisgids voor Moeilijke Landen. Het is een beetje een (zelf)hulpboek voor als je naar moeilijke landen reist. Dat gaat verder dan vakantie vieren.

Volg een spoor

Geert Mak mag in dit lijstje niet ontbreken. De schrijver en geschiedeniskenner volgt het spoor van de legendarische schrijver John Steinbeck, de Amerikaanse schrijver die 27 boeken schreef en in 1962 de Nobelprijs voor de literatuur won. Maar waarom legendarisch? Steinbeck reisde samen met zijn poedel door de Verenigde Staten en deed daar allerlei bijzondere ervaringen op. Het was al in de jaren zestig, maar is nog altijd boeiend om over te lezen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.