Elke organisatie die minimaal een fulltime medewerker op de loonlijst heeft staan is verplicht zich te houden aan wettelijke regels betreffende veiligheid. Dit geldt ook voor meerdere parttime medewerkers die gezamenlijk 40 uur of meer werken. Dit staat beschreven in de Arbeidsomstandighedenwet. Concreet betekent dit dat een organisatie een RI&E moet opstellen, een Risico inventarisatie en -evaluatie. Het is een stimulans om de gezondheid en veiligheid van je medewerkers te bevorderen. Werkt of werken medewerkers alles bij elkaar minder dan 40 uur per week? Dan is een verkorte RI&E ook geldig, dit is een Checklist Gezondheidsrisico’s. RI&E als verbetering van de werkomstandigheden
Heb je geen Risico inventarisatie en -evaluatie opgesteld en je krijgt de inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de vloer, dan krijg je een boete. Nog erger, vindt er een bedrijfsongeval plaats op de werkvloer, dan heb je als bedrijfseigenaar helemáál een probleem. Een RI&E opstellen is geen zoveelste door de overheid opgelegde regel om het je lastig te maken. Het is juist in het voordeel van jou en je personeel. Omdat je op de hoogte bent van alle risico’s binnen je organisatie, dit vastlegt en een plan van aanpak ontwikkelt om zulke risico’s te elimineren, ontstaat er een gezond werkklimaat. Gevolg? Onder je personeel is een lager verloop en teruglopend ziekteverzuim. De productiviteit gaat omhoog en dit zorgt uiteindelijk voor een hogere winst.
Enkele risico’s die er kunnen bestaan binnen je organisatie zijn bijvoorbeeld:
In een kantooromgeving zijn sommige risico’s niet aanwezig. Maar de lijst hoeft niet in z’n geheel van toepassing te zijn op jouw situatie. Ook een administratief medewerker die de halve dag achter een beeldscherm zit, kan te maken krijgen met één van bovenstaande situaties.
Je mag een Risico inventarisatie en -evaluatie zelf opstellen, maar dan moet een externe kerndeskundige deze nog wel apart toetsen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen dit werk uit te besteden aan een arbodienst. Een aparte toetsing is dan niet meer nodig. Kies als arbodienst dan een organisatie die ervaring heeft met de risico’s binnen je branche. Die feeling heeft met jou en je bedrijf. De samenwerking verloopt vloeiender en je krijgt advies wanneer je werkomstandigheden binnen je bedrijf veranderen. Je schaft bijvoorbeeld een nieuwe machine aan, je verhuist, of er ontstaan nieuwe werkplekken.
De boete voor het niet op orde hebben van een RI&E is meestal hoger dan de kosten voor het officieel laten opstellen ervan. Laat je dus niet verrassen tijdens een steekproef van de inspecteur van SZW. Veilig werken is in ieders voordeel.