woensdag 27 oktober 2021

Alles over Altena

25
mei

Puppy opvoeden

Wat zijn de to-do’s? En don’ts? 

Hoe vroeger, hoe beter? Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en staan nog onbevooroordeeld tegenover de wereld. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is.

Een liefdevolle en consequente opvoeding is nodig om vreedzaam en stress-vrij samen te leven met jouw hond. Als honden van begin af aan weten wat hun positie in de familie is en weten waar de grenzen liggen, zal dit niet alleen een positieve invloed hebben op de stemming in huis, maar ook op de ontwikkeling van de hond. Honden zijn roedeldieren en hebben voor hun welzijn duidelijke structuren en regels nodig. Een nalatende of onzekere eigenaar, die zijn viervoeter te veel ruimte geeft of inconsequent is, verwart de jonge hond. Dit kan leiden tot ongewenst of zelfs gevaarlijk gedrag. Het is erg moeilijk om een volwassen hond dergelijk gedrag af te leren.

Duidelijke commando's

Honden zijn kampioen in het lezen van gezichtsuitdrukkingen en reageren vaak sneller op simpele handbewegingen dan op lastige zinnen, die ze alleen begrijpen door de intonatie. Denk erover na hoe je de commando’s zit, kom en volgt, wilt noemen en bedenk er passende gebaren bij. Gebruik deze simpele commando’s altijd, dus gebruik altijd dezelfde sleutelwoorden en handbewegingen. Om misverstanden te voorkomen, moet zinnen zoals Bello, je moet nu voor de supermarkt braaf wachten, omdat het baasje boodschappen moet doen voorkomen. Om gehoorzaamheid aan te leren, zijn korte duidelijke aanwijzingen die altijd in verband worden gebracht met hetzelfde gewenste gedrag noodzakelijk.

Socialisatie van jouw pup

Socialiseren wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen. Zo moet hij bijvoorbeeld leren dat als een andere hond zijn tanden laat zien dit een waarschuwing kan zijn maar dat dat bij mensen juist betekent dat het vriendelijk is. Hiervoor is fysiek contact noodzakelijk.

Daarnaast moet de pup wennen aan allerlei dagelijkse dingen die hij in en buiten het huis kan tegenkomen. Stofzuigers, muziekinstallaties, vrachtwagens brommers enz.. Hier kunnen ook andere levende wezens bij horen. Als je hond geen sociale binding heeft met paarden hoeft hij er niet naartoe maar hij moet ze wel met rust gaan laten. Tenslotte hoort bij het hele proces dat puppy’s in best wel stressvolle situaties terecht moeten komen om daarmee te leren omgaan. Je speelt hierin een belangrijke rol.

De manier die ze gaan aanleren kan ook een manier zijn die je wellicht niet zo leuk vindt, dan moet je ingrijpen (op een goede puppycursus leren ze je dat). Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 honden een gedragsprobleem heeft dat voorkomen had kunnen worden door een betere socialisatie op jongere leeftijd.

Wanneer komt een puppytraining van pas?

Over het algemeen is de juiste timing van belang voor het puppy opvoeden. Om een training goed te laten verlopen, is het belangrijk dat de puppy klaar is voor de oefeningen. Als hij net in de tuin aan het dollen is, nieuw speelgoed aan het ontdekken is of gewoon moe of hongerig in de hondenfietsmand ligt, is het zeker niet het geschikte moment om samen met de pup een training te beginnen. Ondanks dat puppy’s erg leergierig zijn, kunnen ze maar kort hun aandacht ergens bijhouden. Oefeningen waarbij ze zich lang moeten concentreren zijn in het begin niet geschikt. Het is belangrijk om de training te integreren in het alledaagse leven en de hond zo vroeg mogelijk laten wennen aan regels en rituelen. Let erop dat jouw hond braaf wacht als je zijn eten klaar zet, geef nooit toe aan zijn bedelgedrag, prijs hem als hij rustig blijft als de deurbel gaat en geef hem een snoepje als het hem gelukt is alleen voor de badkamerdeur te wachten zonder te janken.

Op cursus met je hond

Wij raden iedere nieuwe hondeneigenaar aan om een puppycursus te volgen. Dit helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig. Voor een puppy cursus kun je terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclub.

Bij de kynologenclubs kun je ook terecht voor vervolgopleidingen zoals ''Gehoorzame Hond''. Wist je dat je bij de kynologenclub ook terecht kunt om actief met je hond te sporten?

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.