zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Nederland heeft door de jaren heen enkele enorm inspirationele vrouwen gekend. (Photo by Stux / Pixabay License)
24
okt

Nederland’s eigenste: Zes inspirationele Nederlandse vrouwen

Nederland is een land dat ondertussen wel een groot aantal bekendheden heeft grootgebracht, van vooruitstrevende filosofen zoals Desiderius Erasmus tot bekende schilders zoals Vincent van Gogh, Rembrandt en Johannes Vermeer. Maar daarbovenop heeft Nederland ook een groot deel inspirationele vrouwen hier tussen gekend!
In dit artikel, gaan we kijken naar vijf van de meest inspirationele vrouwen uit Nederland en de impact van hun acties. 

Anna Maria van Schurman
Geboren in 1607 heeft Anna Maria van Schurman de titel van de eerste vrouw in het gehele Europa dat naar de universiteit mocht. Anna Maria ging naar de universiteit van Utrecht in 1636 en haar klasgenoten en leerkrachten vonden haar aanwezigheid destijds zo schokkend dat ze haar lessen moest meevolgen vanachter een gordijn om de fragiele gevoeligheid van haar medestudenten niet te beledigen.
Desondanks deze zaak zette Anna Maria, die een zowel dichter als geleerde was, voort met haar studies en kreeg veertien talen onder de knie, en werd in 1643 formeel herkend als een schilder door het prestigieuze St. Luke Guild van schilders.

Aletta Jacobs
Treede verder in de voetstappen van Anna Maria van Schurman, en werd Aletta Jacobs de eerste vrouw die afstudeerde van de universiteit in 1879. Met een diploma geneeskunde op zak, zette Aletta voort om de eerste vrouwelijke arts te worden in Nederland en monde dit uit in de wereld’s eerste anticonceptie kliniek in 1882.
Aletta zette zich enorm in voor vrouwenrechten en universeel leed. Ze leidde ook protesten om prostitutie te dereguleren, hiermee ook betere werkomstandigheden te voorzien voor vrouwen, en bracht aandacht onder het motto om de oorlog tot een eind te brengen. 

Aletta Jacobs was een zeer sterke verdediger voor vrouwenrechten en hun recht om te stemmen. (Photo by dimitrisvetsikas1969 / Pixabay License)

Marga Klompé
Marga Klompé had al een hele boel bereikt toen de tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze was afgestudeerd van de universiteit van Utrecht met een Master in chemie en een PHD in wiskunde en fysica.
Tijdens de oorlog besloot Marga om de Duitse invasie van Nederland tegen te gaan door samen te werken met de Nederlandse ondergrondse weerstandgroepen, door boodschappen door te helpen sturen van de ene weerstandsgroep naar de andere.
Na de oorlog keerde Klompé zich richting de politiek en in 1956 werd ze de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Ze richtte vooral aandacht op de sociale problemen, en hierdoor werd ze de belangrijke schakel in het goedkeuren van de ‘Social Security Bill of 1963’ die erbij hielp om armoede in Nederland te verminderen.

Cornelia ten Boom
Bij vrienden beter gekend als Corrie, Cornelia ten Boom en haar familie boden heel hevige weerstand tegen het Duitse regime in Holland, door Joden te verschuilen en voor ze te zorgen en zowel voor de weerstands groepen.
Uiteindelijk werd er een tip doorgegeven aan de Duitsers door een Nederlandse informant en dit leidde tot de arrestatie van de gehele familie Boom. Cornelia verloor hierbij grotendeels haar familie, inclusief haar zus Betsie, tijdens de internering in het Ravensbruck concentratie kamp.
Corrie overleefde dit enkel en alleen door vrijlating omdat er administratief fouten gemaakt waren, juist één week voor ze oorspronkelijk naar de gaskamers werd gestuurd. Aan het einde van de oorlog, richtte Cornelia een rehabilitatie center in Bloemendaal op voor de overlevende van concentratiekampen, voormalige Nederlandse medewerkers en minder begaafden.

Fanny Blankers- Koen beter gekend als ‘ de vliegende huisvrouw’ werd een internationale sensatie na haar succes in de Londense Olympics in 1948. (Photo by Free-Photos / Pixabay License)

Fanny Blankers-Koen
Gekroond tot vrouwelijke atleet van de eeuw door de internationale associatie van de atletiek federatie. Fanny Blankers-Koen was internationaal gekend als ‘de vliegende huisvrouw’ door haar opmerkelijke sport prestaties.
Haar meest prestigieuze moment was haar deelname aan de Londense Olympische Spelen in 1948, waar ze goud won voor de 100 en 200 meter sprint, 80 meter horden en als deel van het Nederlandse 4 maal 100 meter team. Tijdens de Olympische Spelen was Blankers-Koen zowel 30 jaar als moeder van twee kinderen.
Bovenop haar Olympische succes, had Blankers-Koen een 12 tal wereld records op haar naam staan, 5 gewonnen Europese atletiek titels en een ongelofelijk 58 tal Nederlands Atletiek kampioenschap titels. 

Fatima Moreira de Melo
Benoemd tot Rotterdamse sportvrouw van het jaar in 2006 heeft Fatima Moreira de Melo een bijnaam van ‘Rotterdams eigen golden girl’ gekregen, waarbij ze succes bleek te vinden in alles waar ze zich maar voor inzette.
Ze is afgestudeerd met een Masters in Rechten, een zangeres en TV beroemdheid geweest, heeft een Olympische gouden en zilveren medaille gewonnen en is ook lid van het PokerStars eigenste team Holland.

Geïnspireerd door Fanny Blankers-Koen, werd Moreira de Melo een van Holland’s meest iconische en succesvolle vrouwelijke atleten, waarbij ze zowel de vrouwen Hockey World Cup en de 2007 Women’s Hockey Championships Trophy won. Vele vrouwen kijken enorm naar haar op en zien haar als voorbeeld om ook een sport op te pikken.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.