maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

Bijna 50 procent thuiswerkers zag schermtijd mobiel stijgen.
05
okt

Meer schermtijd voor thuiswerkend Nederland vanwege coronapandemie

Ruim vier op de tien werkende Nederlanders zegt sinds corona meer te streamen, meer tv te kijken of een hogere schermtijd te hebben op hun smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Vooral de thuiswerkers zagen hun gemiddelde schermtijd enorm stijgen.

Bijna 50 procent thuiswerkers zag schermtijd mobiel stijgen
Zo brengt 50 procent van de thuiswerkers meer tijd door op de mobiele telefoon, wat resulteert in een hogere schermtijd. Dat geldt ook voor 48 procent van de deels-thuiswerkende Nederlanders. Voor mensen die niet thuiswerken, is de gemiddelde schermtijd maar iets toegenomen (28 procent). Door de coronacrisis moesten we onze vrije tijd noodgedwongen anders besteden. Bovendien verviel de reistijd voor veel mensen. Deze tijd werd voor een deel ingevuld door de smartphone, social media, internet en tv. Vooral het streamen van films en series nam tijdens corona enorm toe. Volgens de kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO) werd er door iets minder dan de helft van de thuiswerkers (49 procent) meer gestreamd dan voor de coronacrisis. Van de respondenten die nooit thuiswerken ziet maar een op de drie deze tijd toenemen.

Helft van de thuiswerkers kijkt meer tv sinds corona
Gemiddeld 39 procent van de werkende Nederlanders kijkt sinds corona meer naar de televisie. Ook hier zien we dat vooral de thuiswerkers meer tijd voor de buis doorbrachten. Waar bijna de helft van volledig thuiswerkers zegt meer tv te kijken, is dat bij de deels- en niet-thuiswerkende Nederlanders respectievelijk 38 procent en 31 procent. Er werden vooral veel uitzendingen teruggekeken.
Volgens onderzoeksbureau SKO had de gemiddelde Nederlander vorig jaar gemiddeld 206 minuten (oftewel bijna 3,5 uur) aan tv-schermtijd per dag. Hieronder valt gewoon tv kijken, maar ook het kijken naar films en series via streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland. In totaal steeg de gemiddelde tv-schermtijd in 2020 met 14 minuten per dag ten opzichte van 2019.

Nederland kijkt steeds minder live tv
Ondanks dat er door thuiswerkend Nederland meer naar de televisie is gekeken, is een derde van de kijktijd op de televisie niet live. Deze kijktijd wordt steeds vaker gegund aan niet-zenders zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Gemiddeld kijken Nederlanders 46 minuten per dag naar programma’s die niet op de televisie worden uitgezonden. Dat blijkt uit het TV Jaarrapport 2020 van Screenforce. Van alle Nederlanders die hebben aangegeven dat ze sinds corona meer televisie hebben gekeken, zegt het merendeel vooral meer films en series te hebben gestreamd. Maar liefst 19 procent van de Nederlanders denkt daarom dat ze in de komende jaren hun tv-abonnement zullen opzeggen. Het is tegenwoordig zo makkelijk om gemiste programma's terug te kijken, dat het lineair kijken naar de televisie steeds minder vaak gebeurd.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.