maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

Weet wat je belangrijk vindt.
30
jul

De juiste energieleverancier

Het doel is in 2046 een CO2-neutraal Altena te zijn. De gemeente stimuleert woningeigenaren om energie te besparen door te isoleren, energie op te wekken en energiezuinige apparaten aan te schaffen. Ook bieden gemeente en rijksoverheid advies en leningen. Je kunt zelf natuurlijk ook je steentje bijdragen door een duurzame energieleverancier te kiezen. Maar hoe kies je de juiste? Kies je degene die de mooiste energie aanbiedingen heeft of moet je ergens anders op letten? In dit artikel lees je hier meer over. 

Weet wat je belangrijk vindt
Goed om te weten bij je keuze voor een nieuwe energieleverancier: je kunt niet zien wat voor merk of soort stroom (standaard of groen) uit je stopcontact komt. Hetzelfde geldt voor gas. Als je dus wil weten welke energieleverancier voor je de beste is, kijk je naar andere eigenschappen. Bijvoorbeeld naar de kwaliteit van service of de betrouwbaarheid van de leverancier. Weet wat je belangrijk vindt.

Als je het belangrijk vindt dat je op een slimme manier bijdraagt aan de transitie naar duurzame energie, maak dan de keuze op basis van duurzaamheid. We willen leven in een schonere en wereld met fossielvrije energie. Let bij het kiezen van een energiemaatschappij op de toekomstvisie van de leverancier op duurzame energie. 

Wat is groene stroom?
Bij veel energieleveranciers kunt u kiezen uit 2 soorten elektriciteit: grijze stroom en groene stroom. De Nederlandse elektriciteitswet bepaalt welke vormen van energieopwekking groen of grijs zijn. Het verschil zit hem in de bron waarmee de elektriciteit is opgewekt. Zo is aardgas bijvoorbeeld grijs en wind groen.

Elektriciteit van groene en grijze bronnen wordt op het netwerk gezet. Eenmaal daar kunt u niet meer herkennen wat voor stroom het is. U kunt dus niet zien of er groene of grijze stroom uit uw stopcontact komt. Uw energieleverancier vertelt u welke stroom u krijgt. U kunt dat zien op het stroometiket. Dit krijgt u ieder jaar van uw energieleverancier.

Groene stroom is elektriciteit die op een milieuvriendelijke manier opgewekt moet worden. In Nederland kun je het als apart product kopen.

Groene stroom is milieuvriendelijk. Want groene stroom wordt gemaakt uit hernieuwbare energiebronnen. Bijvoorbeeld zon, wind, water en bepaalde vormen van biomassa. Biomassa is een verzamelterm voor hout, groen afval en dierlijk afval. Je kunt hier energie uit halen door het te verbranden of vergisten. Momenteel discussiëren deskundigen over de vraag of biomassa duurzaam is. Een discussiepunt is bijvoorbeeld de CO2 die wordt uitgestoten bij het transport van biomassa.

Groene stroom is meestal duurder dan grijze stroom. Zeker als de stroom in Nederland opgewekt is. Omdat de vraag naar Nederlandse stroom toeneemt, is de prijs van Nederlandse garanties van oorsprong gestegen. Daar betaalt u voor.

Groene stroom uit andere EU-landen is vaak goedkoper. Het is soms niet eens duurder dan grijze stroom. U betaalt niet minder energiebelasting als u groene stroom verbruikt.

Check de actuele aanbiedingen
Check actuele aanbiedingen voor wie een mooie energie-aanbieding wilt. En vergeet niet bovenstaande tips mee te nemen in je keuze voor een nieuwe energieleverancier.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.