maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

Enig idee hoe u kunt besparen?
22
sep

Besparen op energie: wat zijn de mogelijkheden?

Gelderland en de rest van Nederland moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, wordt gas steeds duurder en energiezuinig wonen gestimuleerd. Woningeigenaren kunnen zelf veel doen om duurzamer te wonen. Hiermee besparen de huishoudens energie en daarmee iedere maand weer geld. Hoe kunnen bewoners energie besparen én energiezuinig wonen?

Jaarlijks het energiecontract vergelijken
Allereerst is het verstandig om jaarlijks het huidige energiecontract te vergelijken met andere aanbieders. Door middel van energieleveranciers vergelijken kunnen mensen controleren of zij ergens anders goedkoper uit zijn. Energieleveranciers concurreren namelijk met elkaar om nieuwe klanten binnen te halen. Om die reden hebben ze vaak speciale acties en kortingen voor nieuwe klanten. Op deze manier kan de klant honderden euro's per jaar besparen.

Woning isoleren
De eerste stap naar verduurzamen is het isoleren van de woning. Hierdoor hoeft er een stuk minder gestookt te worden om de woning aangenaam te houden. Hiermee besparen de bewoners energie én geld. Daarnaast is dit natuurlijk beter voor het milieu. Afhankelijk van het type huis en de isolatiemaatregelen, kunnen bewoners wel 1000 euro per jaar besparen op de energierekening. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen. Bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen als zij investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen. Ook met een aantal kleine aanpassingen, houden de bewoners de warmte binnen. Denk hierbij aan radiatorfolie achter de verwarming plaatsen, tochtstrips aanbrengen rond deuren en ramen en de leidingen te isoleren.

Stimuleringsregeling Toekomstbestendig Wonen Gelderland
De provincie Gelderland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom kunnen huiseigenaren tegen een aantrekkelijke rente geld lenen om hun woning toekomstbestendiger te maken. Maatregelen die voor deze lening in aanmerking komen zijn: isolatie, zonnepanelen, warmtepomp en het levensloopbestendig maken van de woning door bijvoorbeeld een badkamer en slaapkamer op de begane grond te maken. Woningeigenaren kunnen minimaal €2.500 en maximaal €50.000 lenen. Er zijn verschillende leenvormen mogelijk en de looptijd en rente zijn afhankelijk van het soort werkzaamheden en de hoogte van de lening.

Halveer het stroomgebruik
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt gemiddeld jaarlijks 2.730 kWh aan stroom (€600). Er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik te verlagen. Zo is het raadzaam om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Met tien zonnepanelen besparen de bewoners gemiddeld €782 per jaar op de energierekening. Ook met een aantal kleine aanpassingen, kunnen de bewoners veel energie besparen. Bijvoorbeeld door op 30 graden en met een volle trommel te wassen. En door sluipverbruik tegen te gaan. Ook is het verstandig om gloeilampen te vervangen door ledlampen. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.