woensdag 27 oktober 2021

Alles over Altena

25
mei

App met lokale Teken-alert helpt tekenbeten te voorkomen

Check voor het wandelen de Teken-alert van Nature Today

 

Jaarlijks zijn er zo’n anderhalf miljoen tekenbeten. De helft daarvan wordt in de maanden juni en juli opgelopen. Een teek is een spinachtig insect dat leeft van bloed van dieren en mensen en komt overal in Nederland voor. Teken vind je overal waar groen is: het bos, in het park, in de tuin, in de duinen. De meest voorkomende teek is de Schapenteek. Het beestje is vaak niet groter dan een speldenknop, maar kan voor veel ellende zorgen. 

 

Omdat een teek de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) kan overbrengen, is het belangrijk om jezelf, je kinderen en de hond te checken op teken na een wandeling in het groen. 

 

Veel mensen weten echter niet waar en wanneer ze een tekenbeet kunnen oplopen. Daarom is er nu een speciale app ontwikkeld. De Teken-alert op de Nature Today-app geeft aan hoe hoog de tekenverwachting is bij jou in de buurt of daar waar je gaat wandelen. Op die manier kun je je beter beschermen tegen tekenbeten wanneer je gaat wandelen in het bos, het park of de duinen. Of wanneer je in de tuin gaat werken.

 

De app is ontwikkeld door HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University en beschikbaar op Nature Today. Op basis van weersinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app van Nature Today beschikbaar gemaakt. 

 

De Teken-alert kan helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. 

 

10 jaar aan tekenvangsten in een app

Onderzoekers van ITC Twente en Wageningen University hebben het teken-verwachtingsmodel gemaakt. Het model gebruikt 10 jaar data aan maandelijkse tekenvangsten van vrijwilligers, gecombineerd met weerdata, satellietbeelden en landgebruiksdata. Samen met HAS Hogeschool is dit model geïntegreerd in de Nature Today-app. Dagelijks wordt zo voor elke vierkante kilometer in Nederland een actuele Teken-alert gegenereerd!

 

Arnold van Vliet van Wageningen University en initiatiefnemer van Nature Today: “De app geeft een duidelijk overzicht van de tekensituatie in heel Nederland. Door je locatie of de plek waar je wilt wandelen te selecteren, krijg je de tekenverwachting ter plekke te zien. De tekenverwachting geeft aan of het aantal teken minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is. Op die manier weet je of je je extra moet beschermen tegen tekenbeten, of kun je besluiten iets anders te gaan doen.”

 

Tekencheck-notificatie

De app helpt je herinneren om te checken op teken. 

 

Van Vliet: “Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een notificatie wilt krijgen om je te checken op teken. 

Daarnaast toont de app hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn gemeld. In de app vind je ook het antwoord op veel gestelde vragen over teken en tekenbeten. Ook verwachten we dat mensen zich, dankzij de Teken-alert, meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Dit kan door de broekspijpen in de sokken te stoppen of het recreatiegedrag aan te passen.”

 

Gebeten door een teek, wat nu?

Omdat een teek de ziekte van Lyme of het relatief nieuwe tekenencefalitis (TBE) kan overbrengen is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, dat verkleint de kans op een ziekte. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden. Let ook op wanneer je bijvoorbeeld koorts krijgt, dat kan een indicatie zijn van de ziekte van Lyme of TBE.

 

Koppeling met Tekenradar.nl en tekeninformatie

Een tekenbeet of een indicatie van de ziekte van Lyme of TBE na een tekenbeet, kun je via de app eenvoudig melden op Tekenradar.nl. Dat is belangrijk want de meldingen dragen bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en Wageningen University. 


De Nature Today-app is verkrijgbaar via Google Play of de Appstore.
 

Over NatureToday

De Teken-alert is de eerste gezondheidsmodule binnen de Nature Today-app. De app biedt een grote rijkdom aan natuurinformatie gebaseerd op waarnemingen en kennis van tienduizenden natuurliefhebbers en tientallen biologen. Je vindt er: 

  • Een actueel landelijk en locatiegebonden overzicht van de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je tegen kunt komen. 
  • Een dagelijks natuurjournaal, een korte update à la weerbericht over wat er gebeurt in de natuur.
  • Een overzicht van natuuractiviteiten die in jouw buurt te doen zijn met een verwijzing naar de website waar je je kunt aanmelden. Categorieën zijn: cursus, doen, jongeren, lezing en vrijwilligers.
  • Natuurberichten die dagelijks door topbiologen van meer dan 30 natuurorganisaties, kennisinstellingen, overheden en terreinbeherende organisaties gepubliceerd worden.


Met Nature Today kun je maximaal van de natuur om je heen genieten en vanaf nu, dankzij de Teken-alert, ook de risico’s op tekenbeten verkleinen.

 

De Teken-alert is mede mogelijk gemaakt door onder andere de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), PfizerPrins Bernhard Cultuurfonds en honderden donateurs via crowdfunding.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.