zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

‘Ze ruimden niets op’. Het verhaal van ZAP’er Jos

8 januari 2023 (door Redactie)

WOUDRICHEM - Jos Korthout uit Woudrichem zet zich meer dan maximaal in om zijn (en andermans) leefomgeving schoon te houden. Van zijn acties maakt hij regelmatig melding op de socials. Hier een relaas van ZwerfAfvalPakker (ZAP'er) Jos.

"Ik kreeg van een omwonende het bericht dat bepaalde mensen, met regelmaat vanuit een auto zitten te eten en roken, waarbij ze alles op den Bol naar buiten gooien en daar laten liggen. Hard bewijs is er niet. Ik schreef met een krijtje op de muur "IN AFVALBAK aub". 

Deze week zag ik dat twee jongens ieder een kerstboom achter de fiets aan sleepten, naar het strand. Vandaag vond ik de resten De ene half afgebrand en de andere een beetje verbrand. Ik bracht ze maar naar ons afvalverzamelpunt. Daar legde ik ook de vier al eerder weggegooide kerstbomen bij en een berg kersttakken die erbij gegooid waren tussen het hoge verdorde gras. verderop. 
Ik maakte de eerste twee strandjes schoon. Op het derde strandje vond ik ook weer twee half verbrande kerstbomen. Ook maar meegenomen. Iemand anders zette er ook nog eens twee kerstbomen bij. 

Ik betrapte een jongen en een meisje met afsteken van vuurwerk. Ik sprak ze aan en wees hen op de vervuiling en de overlast voor mensen en dieren. Ze wisten dat wel, zeiden ze. Ik wees hen erop dat ze gevaarlijk bezig waren door te proberen een blindganger alsnog aan te steken. Ik vroeg hen om er goed over na te denken en er ook met anderen over te spreken. Ik vroeg of ze tenminste na het afsteken hun rommel wilden opruimen. Dat beloofden ze.

Maar .... ze ruimden niets op en gingen verderop gewoon door met vuurwerk af te steken. Daarbij waren ook harde knallen. 

Achterop de camping ook nog wat opgeruimd. Weldra was mijn telefoon uitgeput en kon ik niets meer registreren. Ik bracht het laatst verzamelde afval ook naar onze container. Die zit nu RAMVOL en daarnaast staan nog tien kerstbomen en vijf vuilniszakken."

Foto Jos Korthout.

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.