maandag 26 februari 2024

Alles over Altena

v.l.n.r. Jacco Damen, Richard Wikaart en Thera van den Heuvel.

Winnaar Wèrrekendams Dictee is Richard Wikaart 

9 december 2023 (door Redactie)

WERKENDAM - Woensdag (29-11) werd door de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. het Wèrrekendams Dictee georganiseerd. Richard Wikaart bracht het, met 39 fouten, tot de eerste plaats.

Samensteller Thera van den Heuvel koos deze keer voor een tot de verbeelding sprekende gebeurtenis uit de Werkendamse geschiedenis, een schermutseling in het café van Ditje Steenhoven op 2 januari 1928. 

Gebeurtenissen
Dit café was gevestigd op de hoek Hoogstraat/Kruisstraat. De gebeurtenis verscheen eerder in Effe Lùstere van de vereniging. Thera: “Thomas Westerhout zocht altijd naar gebeurtenissen voor de rubriek ‘50 jaar geleden’ of ‘100 jaar geleden’, en dit vond ik wel een leuke om te vertalen in dialect.” 

Dialect
Het dictee begon met: ’t Was al laot in dun aovend en bekant sluitingstaid, bai Ditjes in ut keffee. Un stel, da un slôekske teveul op ha, was kachel. Ditje wou ze wegstôebele, mar ze lùsterde nie.’ Het verhaal ging verder met ‘pliesie’ Meijer, die de dronken bezoekers het café uit hielp door naar zijn dienstpistool én sabel te grijpen. Woorden als ‘blaoskaok’, ‘schrète’ en ‘haorrêêpe’ bleken lastig, maar zijn allemaal terug te vinden in het boekje Werkendams dialect in woorden en spreekwijzen.

Borrelplank
Het deelnemersveld was minder groot dan voorgaande keren. Twintig deelnemers bogen zich over de dertien zinnen en keken na afloop elkaars dictee na. Na een extra correctieronde van de twee beste dictees werd Richard Wikaart met 39 fouten tot winnaar uitgeroepen. Hij ontving uit handen van voorzitter Jacco Damen een unieke borrelplank met het logo van de vereniging erop. 

Foto Historische Vereniging.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.