donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

VVA vind dat de inwoners van Altena genegeerd worden.

Gemeenteraad Altena praat mee over Windpark Avelingen

23 april 2022 (door Redactie)

ALTENA - Gemeente Gorinchem onderzoekt de (on)mogelijkheden voor het plaatsen van windturbines op Avelingen, recht tegenover de kern Sleeuwijk, gemeente Altena. Een aantal inwoners maakt zich zorgen hierover. Het projectteam Avelingen (gemeente Gorinchem) heeft, tijdens een bijeenkomst op 6 april in Sleeuwijk, een nadere toelichting gegeven en vragen beantwoord.

'Draagvlak' was een belangrijk onderwerp tijdens deze avond. Op de website van de gemeente Gorinchem is overigens te lezen dat het windpark er alleen komt “als dat maatschappelijk, technisch en financieel mogelijk en wenselijk is”. In hoeverre de komst van windturbines op Avelingen ook vanuit Altena 'maatschappelijk mogelijk en wenselijk' is, bepalen de inwoners van Altena. Om hier een representatief beeld van te krijgen, wordt de gemeenteraad, als vertegenwoordiging van de inwoners van Altena, betrokken bij het proces.

Wensen en bedenkingen
Het college van burgemeester en wethouders zal daarom eerst de raad  informeren over het Avelingen-project en de laatste stand van zaken. Vervolgens zal tijdens een reguliere raadsvergadering, waar het projectteam Avelingen bij is, wensen en bedenkingen worden opgehaald die de gemeente Gorinchem kan meewegen in de besluiten.

Motie
Vrije Volkspartij Altena (VVA) diende een motie in over de voornemens rond het Gorcumse windpark. De partij vindt dat een deel van de inwoners van de gemeente Altena de dupe zullen zijn van dit beleid van de gemeente Gorinchem. 'Er zijn vanuit de inwoners al vele reacties naar de gemeente Gorinchem gestuurd. En die lijken tot nu toe volledig genegeerd te worden.'
Henno Timmermans en Wim Verbaarschot stellen dat het duidelijk is dat er geen windmolens in de omgeving van Natura2000 gebieden mogen staan. 'Voor vergunningen op grond van de natuurbeschermingswet wordt uitgegaan van 5 kilomter afstand.' VVA wil dat het college ingrijpt in het proces. De samenwerking met Gorichem zou bezien en op onderdelen opgeschort moeten worden. 'De raad moet eensgezind staan voor de belangen van de inwoners van Altena, met name Sleeuwijk en Werkendam.' Aldus de nieuwkomer binnen de politieke arena van Altena.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Sleeuwijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.