zondag 10 december 2023

Alles over Altena

‘Dubbele petten moet je niet willen’

‘Wethouder en ook lid van Provinciale Staten?’

28 september 2023 (door Redactie)

ALTENA - "Wethouder en ook lid van Provinciale Staten?" Dat is de vraag die Kees de Waal uit Wijk en Aalburg stelt in een open brief. Zijn schrijven wordt hier integraal gepubliceerd.

"Shah Sheikkarim, wethouder in Altena voor de partij Altena Lokaal, heeft aangekondigd dat hij naast zijn werk voor de gemeente ook een zetel in Provinciale Staten gaat innemen voor Lokaal Brabant. Opvallend, want deze combinatie van politieke functies komt vrijwel nergens meer voor in Nederland.
Wettelijk is er geen belemmering voor maar in de samenleving groeit de afkeer tegen dit soort dubbele functies. Vrijwel alle landelijke partijen hebben daarom in hun statuten een regel opgenomen waarin ze dergelijke combinaties onverenigbaar noemen. De schijn van belangenverstrengeling ligt immers op de loer want bij veel taken en projecten is de gemeente afhankelijk van regels die door de provincie worden vastgesteld. 

Er zullen ongetwijfeld afspraken worden gemaakt om die schijn van belangenverstrengeling zoveel mogelijk te voorkomen maar het feit dat die afspraken nodig zijn geeft al aan dat dit een discutabele constructie is. 

Het gaat hier niet om de persoonlijke integriteit van wethouder Sheikkarim, maar wel om de vraag of je als lokale partij en als wethouder dit moet willen omdat het wettelijk kan.

In een tijd waarin het vertrouwen tussen burgers en overheid toch al tanende is en er kritisch wordt gekeken naar dubbele petten en het stapelen van politieke functies lijkt mij het antwoord op die vraag wel duidelijk: Nee, dit moet je niet willen."

Kees de Waal
Wijk en Aalburg

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Wijk en Aalburg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.