dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Bij Woudrichem sluit ook de poort.

‘We sluiten de linies’ zet historie in de schijnwerpers

29 september 2022 (door Redactie)

REGIO / WOUDRICHEM - De Hollandse Waterlinies staan letterlijk in de schijnwerpers in het gratis evenement 'We Sluiten de Linies'. In twee weekenden in oktober zijn forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken het toneel van mooie verhalen, verrassende optredens en spectaculaire lichtprojecties. Op 21 en 22 oktober in het rivierengebied van Everdingen tot Woudrichem. Zo meldt Waterschap Rivierenland.

'We Sluiten de Linies' draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. "Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies, UNESCO Werelderfgoed? Welke rol spelen ze in het huidige en toekomstige waterbeheer?" Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten.

Kunstwerken
Het programma loopt in totaal twee weken en gaat van noord naar zuid. In het gebied van Waterschap Rivierenland zijn deze kunstwerken van dichtbij beleven:

  • 21 oktober: Fort Everdingen, dat waakte over de Lekdijk en de Diefdijk. Het waterschap vertelt hoe de Beersluis het achterland onder water zette.
  • 22 oktober: Fort Asperen, dat dijken en sluizen beschermde aan de Linge. Het waterschap sluit één van de sluizen in de rivier.
  • 22 oktober: Vesting Gorinchem, de militaire 'sleutel tot Holland'. De grootste oorspronkelijke vesting van Nederland. Het waterschap sluit de Dalempoort.
  • 22 oktober: Vesting Woudrichem, op het snijvlak van Maas, Waal en Merwede. Het waterschap sluit de Loevesteinse Poort en vertelt over de de Westbeer.
Foto archieffoto WSR.

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.