vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Waterschapsbelasting Rivierenland stijgt in 2023 gemiddeld met 30 euro per gezin

10 december 2022 (door BommelerwaardNet)

REGIO - Waterschapslasten gaan in 2023 fors omhoog. Gezinnen met een eigen huis betalen volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan waterschapsbelasting. Een alleenstaande huurder is gemiddeld ongeveer 12 euro per jaar meer kwijt. De verhoging wordt vooral veroorzaakt door maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de stijgende (energie)prijzen. Met deze belastingstijging zit Rivierenland op het landelijk gemiddelde van alle waterschappen.

Net als iedereen heeft ook Waterschap Rivierenland te maken met grote prijsstijgingen op het gebied van elektra, brandstof en grondstoffen. Het Waterschap: ‘Daarnaast is het werk van het waterschap steeds complexer. Dit komt bijvoorbeeld door extremer weer, hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater.’ Rivierenland moet daarom kostbare maatregelen nemen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, zoals bij verschillende dijkversterkingsprojecten.

Niet leuk
‘Dit alles heeft tot gevolg dat de waterschapsbelasting in 2023 sterker stijgt dan in andere jaren. Dat is natuurlijk niet leuk. Als Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland zijn wij ons daarvan bewust. De afgelopen maanden hebben wij in verschillende werksessies gewerkt aan de voorbereidingen van de begroting. Dat heeft geleid tot bezuinigingen op verschillende beleidsterreinen. Dit om de stijgende prijzen zoveel mogelijk op te vangen. Met de inkomsten uit de waterschapsbelasting kunnen we het rivierengebied nu en in de toekomst veilig, schoon en leefbaar houden’, zegt Goos den Hartog, heemraad bij Waterschap Rivierenland.

Energieneutraal
Waterschap Rivierenland wil in 2030 energieneutraal zijn. De stijging van energiekosten onderstreept dit doel nog eens. Afgelopen jaren zijn er al grote stappen gezet. Zo zijn verschillende rioolwaterzuiveringen omgebouwd tot energiefabrieken. Hiermee wekt het waterschap zelf energie op. Daarnaast probeert het waterschap slimmer en innovatiever te werken. Zo houdt Waterschap Rivierenland de kosten zo laag mogelijk.

Lees meer over:

Bommelerwaard Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.