zondag 10 december 2023

Alles over Altena

Op Fort Altena werd gebrunchd.

Vrijwilligers Pact van Loevestein in zonnetje gezet

14 november 2022 (door BommelerwaardNet)

REGIO / WERKENDAM - Het Pact van Loevestein vierde in oktober 2022 zijn twintigste verjaardag. Het Pact is een regionaal brede samenwerking tussen meerdere provincies, gemeenten, landschapseigenaren en het waterschap in het zuidelijk deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van dit deel van de waterlinie.

De belangrijkste ambassadeurs van dit erfgoed, de vrijwilligers die werkzaam zijn op en rond de forten, werden vrijdag (11-11) ontvangen op Fort Altena. De wethouder van de gemeente Altena, Roland van Vugt, bedankte hen voor het enthousiasme en de tomeloze inzet waarmee ze het erfgoed beheren en onderhouden voor toekomstige generaties en tevens het verhaal van de waterlinies vertellen aan de vele fortbezoekers.

Brunch
De vrijwilligers op de forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, zijn de drijvende kracht. Zij steken dagelijks tot wekelijks de handen uit de mouwen bij het groenbeheer, geven als gids rondleidingen, bemensen het museum of zorgen voor herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld hang- en sluitwerk. Voor al dit goede werk werden de vrijwilligers vanuit het Pact van Loevestein (van Fort Everdingen tot Fort Steurgat) uitgenodigd voor een Waterlinie-lunch.

Vrijdag 11 november was Fort Altena aan de beurt. Ruim 40 vrijwilligers van verschillende forten waren aanwezig. Voordat Van Vugt zijn dankwoord uitsprak naar de vrijwilligers, werd de waterliniekennis bij de wethouder Recreatie en Toerisme van gemeente Altena vergroot via een heuse quiz.

Ervaring delen
Na stil te hebben gestaan bij de viering van 20 jaar Pact van Loevestein én de UNESCO status, was het tijd voor een rondleiding over het fortterrein. Daarna stond de lunch klaar. Aan tafel kon men kennis maken met collega-vrijwilligers van andere forten en werd er veel kennis en ervaring gedeeld. Met een heerlijke streekkaas van de lokale boer onder de arm vertrokken de waterlinievrijwilligers vervolgens weer huiswaarts richting het “eigen” fort.

Foto Mediaplein Altena.Net

Lees meer over:

Bommelerwaard Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.