zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

De prachtig nagebouwde replica in de Brabantse Biesbosch.

Vrijwilligers bouwen replica schrankkeet in Biesbosch

9 mei 2023 (door Redactie)

REGIO / HANK - Om een beeld te kunnen geven van het leven van griendwerkers bouwden vrijwillige gidsen van Staatsbosbeheer onlangs een replica van een rieten schrankkeet. Ze gebruikten hierbij ook het materiaal dat griendwerkers ter plaatse oogstten: gesneden riet en geknot wilgenhout afkomstig uit de Brabantse Biesbosch.

In de 19e en 20e eeuw werden de zogeheten schrankketen gebruikt: een eenvoudig verblijf voor griendwerkers in de Biesbosch. Griendhakkers, rietsnijders en biezenvlechters werkten in het griendgebied. De mannen aten en sliepen ’s nachts in de schrankketen. Om die cultuurhistorie tot leven te bregen, bouwde een groep vrijwillige gidsen een replica op de Hofmansplaat in de Brabantse Biesbosch. Deze keet is te bezoeken vanuit Drimmelen en Hank onder begeleiding van een gids tijdens een zwerftocht door het gebied.
 
Stenen keten
In 1421 ging het gebied De Grote Waard door de Sint Elisabethvloed verloren en ontstond door de tijd heen het getijdengebied de Biesbosch. Zand en rivierslib vormden zandplaten waar biezen, riet en later ook wilgen op groeiden. De keten waren in eerste instantie van riet, maar werden later gemaakt van hout en nog later van steen. 

Verruigen
Na de aanleg van de Haringvlietsluizen in 1970 verdwenen de grote verschillen tussen eb en vloed. Doordat er minder vraag kwam naar wilgenhout, hield de griend- en rietcultuur in de Biesbosch op. De wilgengrienden verruigden en de natuur kreeg vrij spel. De rieten en houten schrankketen verdwenen. De stenen keten zijn in de Biesbosch her en der nog wel te vinden.

Foto VVV Biesbosch Drimmelen.

Lees meer over:

hank Bieschbosch
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.