maandag 26 februari 2024

Alles over Altena

Vliegen met een drone: op het Altena College kan het

8 december 2022 (door Redactie)

SLEEUWIJK - Op het Altena College kunnen leerlingen leren hoe ze met een drone kunnen vliegen. Alle leerlingen kunnen zich dit jaar binnen het Altena Plus-programma aanmelden voor een cursus waarbij ze leren een drone te besturen én zelf een parcours met obstakels gaan bouwen om daar doorheen te vliegen.

Natuurkundedocent Thijmen Brans maakte zijn leerlingen al behoorlijk lekker de afgelopen weken. “De drones werden bezorgd terwijl ik een klas had. Dan kan je die dozen natuurlijk aan de kant zetten, maar je kunt ze ook even samen uitpakken… Ik denk dat ik in iedere klas al wel even een rondje met de drone heb gevlogen.”

Binnen vliegen
En dat werkte: de eerste leerlingen hebben zich al aangemeld voor de dronecursus binnen het zogeheten Altena Plus-programma. In januari zijn het de leerlingen van mavo 2 die de primeur krijgen. Zij gaan zelf een parcours bouwen waar ze proberen als snelste doorheen te vliegen met de drones. Dit gebeurt allemaal in de school. “Leerlingen mogen buiten niet met drones vliegen, want daar hebben ze een vliegbrevet voor nodig”, vertelt Brans, die zelf het brevet wel heeft. En dus zijn de praktijklokalen, aula en sportzalen voorlopig de plekken waar het gaat gebeuren.

Samenwerken
“De leerlingen vinden het vliegen zelf natuurlijk het leukst, maar stiekem gaat het bij de lessen om veel meer dan dat”, vertelt Brans. “Er is natuurlijk de techniek waarmee ze de obstakels moeten bouwen, maar daarnaast gaat het voor een heel groot deel om leren samenwerken. Ze krijgen binnen een groepje allemaal verantwoordelijkheden: de één zorgt ervoor dat de accu is opgeladen, een ander is piloot of reserve-piloot. Ze gaan tegen problemen aanlopen die ze zelf moeten leren oplossen.”

Enthousiast
De leerlingen staan te trappelen om zelf aan de slag te gaan. “Toen ik in de aula aan het testen was, kwamen er meteen wat brugklassers op af die ook even een stukje wilden vliegen”, vertelt Brans. “Een jongen uit havo 5 huppelde bijna de aula door uit enthousiasme. Dat is wat het voor mij zo leuk maakt, het enthousiasme van de leerlingen. En daar hoeft de drone niet eens voor aan te staan. Ze vinden het al leuk als ze de dozen in het lokaal zien.”

 

Lees meer over:

Sleeuwijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.