vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Het Rariteitenkabinet bij Jos Korthout thuis.

Vitrine vol zwerfafval voor Visserijmuseum

12 juni 2021 (door Redactie)

WOUDRICHEM - Stadsgids en zwerfafvalraper Jos Korthout richt in het Visserijmuseum een vitrine in voor een Rariteitenkabinet van zwerfafvalvondsten. Dit materiaal vindt hij, samen met de Vrienden van het Woerkums strandje, langs de oevers van de Boven-Merwede. Korthout raapt al jaren (nagenoeg) iedere zaterdagochtend zwerfvuil. Opmerkelijke vondsten bewaart hij.

Voordat Korthout begon met de inrichting van de vitrine verzamelde de Vestingbewoner eerst rivierzand op het strand, maar ook houtskool, peuken, bierdoppen, mondkapjes en dergelijke. Aldus fase één.

Schapjes met informatie
Inmiddels is tweede fase bereikt. De bodem met strandzand ligt er al in en is bezaaid met recentelijk op het strand gevonden zwerfvuil. Op de schapjes erboven ligt informatie over de bedoeling van het kabinet en alvast wat voorwerpjes. Korthout: ‘Boven het kabinet heb ik mijn aasvisjes-mobile opgehangen. Verder hangen daar het bord 'Behouden vaart', een boei, een puts een rommelhaak, een lijn met loodjes en een restant van een oude fuik. Woensdag 16 juni komt Feikje mij helpen met etaleren van de deelthema's binnen het Rariteitenkabinet. Ook komen er nog foto’s bij.’ (Tekst gaat verder onder de foto.)

Educatief
De Woerkumer gaat museumbezoekers vragen tien voorwerpen uit het kabinet op te schrijven, die zij absoluut niet op het strand willen aantreffen. Het Rariteitenkabinet is immers niet enkel vermaak, maar ook educatief. Korthout wil met zijn wekelijkse inspanningen en de publiciteit daaromheen ook bewustwording bij mensen teweeg brengen.

Foto Jos Korthout.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.