zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Fuiken zetten in de Biesbosch.

Nieuw boek: “Visserij in de Biesbosch door de jaren heen”

24 oktober 2022 (door Redactie)

REGIO - Binnenkort (10-12 a.s.) verschijnt het vijfde deel in de serie “Verhalen uit de Biesbosch”, een boekenserie over de Biesbosch. Dit boek kreeg als titel mee: “Visserij in de Biesbosch door de jaren heen” en is geschreven door de, deze zomer overleden, natuurbeschermer en Biesbosch-cultuurminner Jan van der Esch uit Papendrecht.

In het boek (en op de omslag) onder meer broodvisser Frans van der Pluijm uit Hank met zijn vrouw Catrien die fuiken legen in het Gat van de Kerksloot

Interviews
In de jaren zeventig van de vorige eeuw interviewde Van der Esch tientallen oud-beroepsvissers die voor een schamel loontje van nog geen 15 gulden in de week veel ontberingen moesten lijden en meer van huis waren dan thuis bij de kachel, vrouw en kinderen.

Spanjaarden
De zalmsteekvisserij maakte een paar eeuwen lang een grote bloei door en leverde de landsheer veel inkomsten op. Misschien kunnen we wel stellen dat de legers van Willem van Oranje, in de strijd tegen de Spanjaarden (Tachtigjarige Oorlog), mede dankzij de inkomsten uit de visserij in de Biesbosch konden worden gefinancierd en dat deze visserij daardoor aan de wieg stond van de Staat der Nederlanden. 

Er zijn echter ook altijd stropers geweest en scharrelaars, alsmede boeren, griendwerkers en andere buitenlui, die graag een graa(n)tje van de enorme visrijkdom van de Biesbosch probeerden mee te pikken. Aldus Natuur- en Vogelwacht Biesbosch.

Kopen
“Visserij in de Biesbosch door de jaren heen” is gebonden in een hard kaft, telt negentig pagina’s en is geïllustreerd met meer dan vijftig foto’s.  
Het boek gaat 12,95 euro kosten en is vanaf 10 december te koop bij de betere boekhandels in de regio, bij de Biesboschmusea, -bezoekerscentra en bij de Natuur- en Vogelwacht. Ook is het boek nu al online te bestellen via: www.biesboschboek.nl

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.