vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Veel mensen willen de handen uit de mouwen steken

Vestingbewoners hebben grote behoefte aan buurtvereniging

10 februari 2022 (door Redactie)

WOUDRICHEM - De vesting van Woerkum heeft een grote behoefte aan een buurthuis en veel bewoners zijn dan ook bereid om daarvoor de handen uit de mouwen te steken. Aldus de uitkomsten van een enquête die door één derde van de vestingbewoners is ingevuld.

Van de bijna driehonderd vragenlijsten die zijn verspreid, ontvingen de buurtverenigingen er bijna honderd terug. Alle respondenten reageerden positief. Mensen hebben behoefte aan ontmoeting en gezelligheid en de bereidheid om elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen is groot. Gezond en fijn ouder worden is net zoals samen actief zijn een belangrijk thema.

Behoefte
Meer dan 1400 keer zijn er één of meerdere activiteiten aangevinkt op de vragenlijst. In de top twintig scoren samen koken en samen eten hoog, evenals muziekoptredens, buurtfeesten, een inloopcafé en ook het Woerkums Literair Café. Het bewonersplatform ‘MAAS!’ is met ruim tachtig vinkjes absolute koploper. Ook blijkt er behoefte aan een stemlokaal, een gemeenteloket en een klein buurtwinkeltje. Verder worden een klussendienst genoemd, een pakkettendepot, repetitieruimte (zang, muziek, toneel) en een jeugdsoos.

Support
Meer dan tachtig inwoners hebben zich opgegeven voor de organisatie en uitvoering van de diverse activiteiten. Momenteel voert de initiatiefgroep gesprekken met de mensen die hebben laten weten dat zij zich willen inzetten voor fondswerving of als bestuurslid. Het streven is een zo breed mogelijke werkbestuur te realiseren, met een streep onder werk. De initiatiefgroep heeft nog geen vaste plek op het oog en voert gesprekken over diverse locaties.

Buurtbedrijf
Anders dan vroeger zijn er nog amper vaste subsidies voor buurthuizen. Een modern buurthuis is een combinatie van maatschappelijke én commerciële activiteiten, waarbij de laatste de eerste mogelijk maken. Er wordt dan ook vaak gesproken over een ‘buurtbedrijf ’ omdat er ook centjes verdiend moeten worden.
Onveranderd is dat vrijwilligers de spil van iedere buurthuis vormen. Zij zorgen voor de uitvoering van de activiteiten, het onderhoud van het buurthuis en het bestuur van de organisatie.

Door de vergrijzing biedt de zorg ook steeds vaker activiteiten aan in een buurthuis, zoals samen koken en samen eten-clubs, een inloopcafé, een spreekuur over slimme hulpjes waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen of een klussenclub die in huis en tuin helpt.

(Bron: Vestingkrant 't Poortaol)

Zie ook:

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.