dinsdag 23 juli 2024

Alles over Altena

Vernieuwde samenwerking in ‘Pact van Loevestein’

29 september 2023 (door Redactie)

ALTENA - Gemeente Altena ondertekende vrijdag (29-9) de intentieverklaring ‘Pact van Loevestein 2023-2033’, samen met andere gemeenten, provincies en partijen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Twintig jaar geleden ontstond het Pact van Loevestein. De behoefte nu is om de samenwerking aan te passen aan de huidige, verbeterde situatie rond de NHW, sinds 2021 onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.In deze 20 jaar is de fysieke staat en betekenis van de historische waterlinie duidelijk verbeterd.

Het werk van (o.a.) het Pact van Loevestein werd in 2021 bekroond met de inschrijving van de NHW als onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

De verlenging betreft een periode van tien jaar: van 2023 tot en met 2033. Daarna wordt de samenwerking geëvalueerd. Het Pact van Loevestein betreft globaal het gebied tussen rivier de Lek en de Biesbosch.

Beschermen
Wethouder Claudia Schipper: 'Als nieuwe wethouder Toerisme en Recreatie, ben ik blij dat ik namens het college mijn handtekening mag zetten onder de voortzetting van deze samenwerking. We trekken samen met deze partners op om ons erfgoed te beschermen, het lokale verhaal te vertellen en te verbinden met het verhaal van de Hollandse Waterlinies. Dit doen we met onze eigen bewoners, ondernemers en vrijwilligers die actief zijn in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar we doen het ook voor bezoekers en toeristen van buiten de gemeente. Zo profiteren we allemaal van deze samenwerking en de kennis die we delen met andere partijen.'

Samenwerkende partijen
Het Pact van Loevestein is een regionale samenwerking tussen meerdere provincies, gemeenten en andere organisaties. Deelnemers zijn: provincies Gelderland en Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer Rivierenland-West en Waterschap Rivierenland. Zij werken samen met gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.