dinsdag 23 juli 2024

Alles over Altena

Verkeersmaatregelen moeten Sleeuwijkse dijk veiliger maken voor fietsers

28 juni 2024 (door Redactie)

WERKENDAM - Over de Sleeuwijkse dijk, de dijkweg tussen Werkendam en de A27, rijden veel (schoolgaande) fietsers, (zwaar) vrachtverkeer en auto’s. Die drukte brengt de verkeersveiligheid  te veel in gevaar.

Op verzoek van de raad neemt gemeente Altena maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid voor met name fietsers op de Sleeuwijksedijk. Voor de zomer worden extra borden geplaatst die weggebruikers attenderen op fietsers en op de maximaal toegestane snelheid. Dat met name tussen de Robijnsweg en het Buurtje.

Onderzoek
In de tweede helft van dit jaar volgt een onderzoek naar een herinrichting van de dijkweg en wordt gekeken naar de haalbaarheid van een vrijliggend fietspad.

Fietsstroken
Verder in de tijd wil de gemeente de Sleeuwijksedijk gaan herinrichten. Dit door de aanleg van rode fietsstroken aan weerszijden van de weg, waardoor de aanwezigheid alsook de plek van de fietsers op de weg duidelijker wordt.

Een tweede mogelijkheid is het inrichten van de weg volgens het zogeheten “Natuurlijk Sturen”, iets wat op de Hoge Maasdijk bij Andel ook is toegepast. Door de weg op deze manier in te richten worden automobilisten zich beter bewust van de aanwezigheid van voetgangers en  (brom)fietsers. Tevens worden zij gestimuleerd om hun snelheid en rijgedrag aan te passen. 

Het inrichten van de weg volgens dit principe kost wel (extra) geld: de uitvoering is twee tot vier keer duurder dan het aanbrengen van rode fietsstroken. De gemeente wacht daarom nog op de evaluatie van de Hoge Maasdijk. Pas daarna wil men bekijken of genoemde weginrichting ook geschikt is voor de Sleeuwijksedijk.

Aparte fietsverbinding
Los van dit alles start er een haalbaarheidsonderzoek naar een aparte fietsverbinding tussen Werkendam en de A27. Dit dan als onderdeel van de ontwikkelingsplannen voor Werkendam-Noord.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.