vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Arbeidsmigranten worden toch in Andel gehuisvest

7 oktober 2022 (door Redactie)

ANDEL - De aangevraagde vergunning door glastuinbouwbedrijf Middenweg Agro B.V. voor – onder meer – het huisvesten van 274 arbeidsmigranten werd in september 2021 niet in behandeling genomen. Na het advies van de Vaste commissie voor advies voor bezwaarschriften (Vcab) neemt de gemeente de aanvraag nu wel verder in behandeling. Tegelijkertijd werd het bestemmingsplan op het betreffende kavel aangepast. De inwoners van Andel werden hier eerder per brief over geïnformeerd.

Het college wil nu de vergunning wel aan de orichideekwekerij gaan verlenen. 'Uitgebreid onderzoek heeft opgeleverd dat wij juridisch geen mogelijkheden hebben de vergunning te weigeren. De aanvraag dient getoetst te worden aan het bestemmingsplan zoals dat was vastgesteld ten tijde van de aanvraag. Daarin was een open norm voor wat betreft het aantal arbeidsmigranten opgenomen.' Aldus de gemeente.

Uitgesloten
Met de wijziging van het bestemmingsplan werd wel uitgesloten dat in de toekomst het aantal te huisvesten arbeidsmigranten verder wordt uitgebreid. 'De initiatiefnemer ontvouwde eerder plannen waarin hij aangaf dat hij in de toekomst zijn bedrijf nogmaals wil uitbreiden. Ook in deze plannen was sprake van het huisvesten van enkele honderden arbeidsmigranten. Met de wijziging van het bestemmingsplan, alsook in het nieuwe vast te stellen beleid rondom huisvesten van arbeidsmigranten, is dit niet meer aan de orde', legt het college uit in een brief aan de raad.

Zorgen
De gemeente doet tegelijkertijd een oproep aan de orchideekwekerij om de zorgen en bezwaren van de omgeving 'ter harte te nemen' bij de uitvoering. Naar aanleiding van de reacties van de inwoners van Andel bij de aanvraag van de vergunning, werden diverse gesprekken gevoerd met belanghebbenden. De gemeente is daarom op de hoogte van 'de zorgen en bezwaren' van Andelnaren.

Zienswijzen indienen
Voor de vergunningaanvraag is de zogenaamde 'uitgebreide procedure' van toepassing. Dat wil zeggen dat het college een voorgenomen besluit heeft genomen. Dit ontwerpbesluit ligt zes weken ter inzage. Iedereen kan in deze periode schriftelijk een zienswijze indienen.

Reacties
De inwoners van Andel werden per brief geïnformeerd. Neit iedereen blijkt deze gekregen te hebben, blijkt uit reacties op social media. Anderen maken melding van hun teleurstelling: 'Iedereen is gewoon een paar jaar voor de gek gehouden.' 'De orichideekweker krijgt zijn zin en wij hebben het nakijken.' En: 'Vorig jaar was er een handtekeningactie en daar luisterde de gemeente even naar.' En: 'Wij hebben vorig jaar heel veel handtekeningen opgehaald. Maar heeft weinig nut gehad.'

Zie ook:

Lees meer over:

arbeidsmigranten Andel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.