vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Verbazing en verontwaardiging over optie schrappen tweede Merwedebrug

29 april 2023 (door Redactie)

ALTENA - Gemeente Altena dringt er bij Rijkswaterstaat en de minister op aan vooral twee Merwedebruggen te bouwen. En niet één. Die oproep doet het college samen met de zeven A27-buurgemeenten, de waterschappen en de provincies. (*)

Via een brief laten partijen weten dat een verdere afschaling van de A27-plannen een goede bereikbaarheid van de regio in gevaar brengt. Men ziet het volledig uitvoeren van het voorgestelde ontwerp is ook noodzakelijk voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid van de regio. ‘Het nog verder versoberen van een of meerdere onderdelen van het ontwerp heeft tot gevolg dat de al jarenlang bestaande files en daarnnee overlast op het gemeentelijk, waterschaps-, provinciaal en ook rijkswegennet blijft voortduren. Dat is voor ons onbespreekbaar.’ Aldus de brief.

Verbazing
De briefschrijvers uiten hun zorgen over gedane opmerkingen door een ambtenaar dat “de realisatie van de tweede Merwedebrug nog optioneel zou zijn”.

Het college schrijft: ‘Het gemak waarmee wordt gesteld dat Rijkswaterstaat eenzijdig kan afzien van de realisatie van een of meerdere belangrijke onderdelen, concreet werd benoemd de tweede Merwedebrug, verbaasde alle bij de reconstructie van de A27 betrokken partijen.’

Verontwaardiging
Naast verbazing was er ook verontwaardiging. Volgens de briefschrijvers kan het niet so zijn dat een van de partijen eenzijdig besluit om een of meerdere onderdelen te schrappen. Dit is onbespreekbaar. De brief dringt aan om vooral bij de financiele planning voor de komende jaren rekening te houden met mogelijke prijsstijgingen binnen het project.

De goede samenwerking tussen betrokken partijen en Rijkswaterstaat is niet geholpen als gemeenten, waterschap en provincies worden overvallen door de gedane uitspraken, die niet van tevoren actief met betrokken partijen gedeeld zijn. ‘Dit veroorzaakt onrust, bij ons als gemeenten, het waterschap en bij inwoners en bij bedrijven in onze regio.’

(*) Gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Altena, Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden, Nieuwegein en Houten, Waterschap Rivierenland.

Lees meer over:

Altena Merwedebrug
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.