donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

De rode loper lag uit als welkom voor de gasten

Gemeente Altena reikt waarderingstekens uit

2 januari 2023 (door Redactie)

ALTENA - Altena kent diverse gemeentelijke onderscheidingen voor inwoners die zich vrijwillig inzetten voor de lokale samenleving. De Parel van Altena, voor vrijwilligers in het algemeen; Het Kristal van Altena voor jonge vrijwilligers (tot 23 jaar) en De Schaal van Altena voor organisaties.

De uitreiking daaervan vond plaats tijdens de Nieuwjaarsreceptie (2-1-23) in het gemeentehuis in Almkerk. Burgemeester Lichtenberg reikte aan zeven inwoners van Altena een Parel uit. Het Kristal wordt uitgereikt aan één jongere. De uitreiking is voor hen allemaal een verrassing.

Voor de Schaal van Altena zijn drie organisaties genomineerd. Tijdens de receptie werd de winnaar van deze drie bekendgemaakt.

Het Kristal van Altena
Olaf Kurpershoek (20) uit Sleeuwijk
Olaf zet zich enorm in voor Scouting Altena en in het bijzonder voor de Blauwe Vogels, een groep mensen met een verstandelijke beperking binnen de Scouting Altena groep.
Hij heeft na het wegvallen van de teamleider van de groep deze rol overgenomen. Daardoor kon de groep normaal doorgaan met haar activiteiten.
Daarnaast vervult Olaf nog diverse andere functies binnen de scouting. Hij is staflid, actief binnen de plus scouts en penningmeester voor diverse afdelingen.
Hij is ook actief als collectant bij de ontmoetingskerk in Sleeuwijk.

De Parel van Altena
Goof van de Nieuwegiessen (56) uit Wijk en Aalburg
Goof is het manusje van alles en daarmee een belangrijke spin in het web bij voetbalvereniging Wilhelmina ’26 uit Wijk en Aalburg. Hij is de man die ’s morgens het terrein opent en ’s avonds afsluit, die op zaterdag als eerste de koffie zet, de jongste jeugd traint, het materiaal verzorgt en nog veel meer.

Jeanet Ambachtsheer – van der Stelt (72) uit Almkerk
Jeanet zet zich al meer dan 35 jaar in voor Tafeltje Dekje. Mede door haar inzet krijgen inwoners die daar zelf niet meer voor kunnen zorgen dagelijks een gezonde, warme maaltijd.
Ook is ze op verschillende manieren zeer actief voor de gereformeerde kerk van Almkerk. Zo is ze lid van verschillende commissies en organiseert ze activiteiten.

Frans Sterrenburg (78) uit Andel
Frans zet zich al vele jaren bijzonder actief in voor de leefbaarheid van Andel. Dat doet hij op veel verschillende manieren.
Zo is hij voorzitter van de dorpsraad en voert hij onderhoudswerkzaamheden uit rondom de Romboutstoren.

Kees Edelman (71) uit Waardhuizen
Kees was oprichter en voorzitter van de dorpsraad van Uitwijk/Waardhuizen en is daar nu nog steeds actief, is bestuurslid van Oranjevereniging Beatrix en IJsclub de Wijde Alm, is vrijwilliger bij de EHBO en prikt eenmaal per jaar zwerfafval op langs de N322.
Kees heeft zich enorm ingezet voor de aanleg van een rotonde tussen Uitwijk en Waardhuizen en sinds vier jaar verzorgt hij hier ook het onderhoud aan.
Als badmeester Kees is hij een begrip in de regio.

Christine Rausch (61) uit Werkendam
Christine begeleidt, als vrijwilliger namens vluchtelingenwerk Nederland locatie Altena, in Werkendam de statushouders die hier nieuw komen wonen. Ze maakt deze nieuwkomers wegwijs in het dorp en ondersteunt hen met diverse activiteiten. Zij kunnen bij haar terecht met allerlei zaken zoals praktische en financiële vragen. Mede door Christine voelen deze nieuwe inwoners zich snel thuis.

Ad Swart (72) uit Rijswijk
Ad heeft zich het afgelopen jaar zeer bijzonder ingezet voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in Altena onderdak hebben gevonden. Hij heeft geheel vrijwillig de inkoop verzorgd voor de vier gemeentelijke opvanglocaties van Oekraïners in Werkendam, Rijswijk en Wijk en Aalburg en de inrichting hiervan gecoördineerd.
Hij heeft twee keer de Samenloop voor Hoop georganiseerd en is al meer dan dertig jaar bestuurslid van de Ondernemersvereniging, is mede oprichter van de Dorpsraad Giessen-Rijswijk. Daarnaast verzorgt hij de ledenadministratie van de kerk en is hij onderdeel van de redactie van dorpsblad De Koppelaar.

Cees de Gast (80) uit Meeuwen
Cees is lid van het bestuur van ‘Historische Reeks Altena’ en heeft een hoofdrol vervuld bij het verschijnen van de 30 delen (in 30 jaar) van de prachtige serie boeken over Altena waarin allerlei aspecten van de geschiedenis van Altena zijn beschreven. Hij laat jong en oud enthousiast kennismaken met hun plaatselijke geschiedenis en met andere ogen naar hun omgeving kijken. Mede door Cees blijft de historie van Altena levend voor de volgende generaties.

De Schaal van Altena
Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos

De Soos organiseert al vele jaren diverse activiteiten en evenementen voor uiteenlopende doelgroepen en leeftijdsgroepen. Voorbeelden zijn de jeugdactiviteiten op de vrijdag- en zaterdagavonden in het Soos-gebouw. Maar ook activiteiten als ALM-Masters, het Timmerdorp, de ouderenbingo, optredens voor kinderen, de Avondvierdaagse en de Lichtjesoptocht komen uit hun koker.

Naast deze lokale activiteiten organiseren zij ook twee grote evenementen met een bovenregionaal karakter: Benederpop en de jaarlijks terugkerende Zomerfeesten Almkerk. Deze hebben een grote bekendheid in de regio en zijn een trekpleister voor de gemeente.

De groep bestaat uit jonge mensen in de leeftijd van 16 tot 28 jaar die zich vrijwillig inzetten voor de gemeenschap van Altena. Ook afgelopen jaar, tijdens onzekere coronatijden, hebben zij de verantwoordelijkheid durven nemen om, niet zonder risico, de Zomerfeesten Almkerk te organiseren.

Foto Mediaplein Altena.Net / gemeente Altena.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.