donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Kai Bodewitz ('de brenger van grappen') speelde in het Jacoba van Beierenhuis.

Uitgesproken kwaliteit onveranderd hoofdgerecht bij Theaterhoppen

6 november 2022 (door Redactie)

WOUDRICHEM - Een theatrale wandeling door de vesting naar huiskamers en andere locaties die omgedoopt zijn tot mini-theater. Dat is al zeven jaar Theatherhoppen in historisch Woudrichem. Dit jaar opnieuw succesvol. Niet enkel vanwege de uitverkochte voorstellingen, maar zeker ook vanwege het geboden theater dat het bekijken en beluisteren waard was. Dat alles voltrok zich op zaterdagmiddag en-avond en op zondagmiddag (6-11).

De redactie hopte mee op zaterdagavond (5-11). De hartelijke aftrap was in het minitheater bij Lunchroom Gewoon Ploon. Na de koffie verenigden honderd theaterliefhebbers zich buiten met de 'hoedjes' van hun kleur. Deze gidsten het gezelschap door de vesting op weg naar de vier huiskamers. Op gezette plekken werden, bij het licht van een straatlantaarn, gedichten voorgelezen van Mirjam Wolters, (ook) uit Woudrichem. Zij schrijft onder de naam Stilla Maris mooie verhalen en bijzondere gedichten. (Tekst loopt door onder de foto.)

Kai
Het theatermenu serveerde zaterdagavond, voor de volgers van het 'groene hoedje', allereerst cabaretier Kai Bodewitz (foto boven). Een jonge kerel met een 'uitgesproken VVD-hoofd' die in 2021 het Amsterdamse studentencabarettenfestival op zijn naam schreef. Gewapend met gitaar en 'een Steinway van een ton' ('De een koopt zo'n piano, de ander is het kwijt aan gas en electra.') vermaakte hij zijn publiek. Het werd een autobiografische voorstelling. Soepel contact makend met zijn publiek vertelde hij over zijn geleende Audi en wat hem opviel in de Woerkumse vesting, ('Er worden hier geen uien, maar wietplanten geteeld.'). Het leeuwendeel van zijn voorstelling ging over de moeizame relatie met zijn vader Eric, een welgestelde man. 'Hoe ga je om met een vader die niet achter jouw keuzes staat?' Beschouwingen doorspekt met harde humor, voor meningeen herkenbaar. De zaal reageerde er ook op. Kai (22) had indruk gemaakt.

Pop en jazzy
The two of us. In het spiksplinternieuwe minitheater bij Gewoon Ploon aan de Hoogstraat gaven Apolonia en Gabriël Gort & friends een heerlijk huisconcert. Kleurrijk en gevarieerd. Van een ode aan Woerkum tot Hello Mary Lou, van pop tot jazzy nummers. Wie wilde, zong mee.
Voor het beluisteren van een door de wol geverfd muziekgezelschap was een half uur eigenlijk te kort. De toegift van het kwartet viel dan ook in goede aarde.
Wie overigens 'dingen' wil organiseren, kan ook terecht in het nieuwe mintheater aan de Hoogstraat, zo werd het publiek toevertrouwd. (Tekst loopt door onder de foto.)

Schuurtje
Theatergroep YrroS! speelde in De Veste de eenakter 'Verf met Vel'. Tijdens de fitness bespreken twee dames van 'zekere leeftijd' hun relatie met Jaap. Ze beseffen dat sommige dingen in hun 35-jarige huwelijk al heel erg lang in het schuurtje staan. Is de oude verf nog wel te gebruiken? Wil je dat nog wel? Moet je er niet uitstappen? Uitvoerig bespraken de dames alle (sex)details in de relatie en het toch wel heel dikke 'vel op de verf' van een nukkige Jaap die liever in zijn schuurtje zat.
Het droogkomische stuk werd gespeeld door Jacky van der Vleuten, Christine Juffermans en Eric Schopman als 'Jaap'. (Tekst loopt door onder de foto.)

Godot
De acteur, componist, zanger en docent, Robbert Bijnen, speelde een verkorte versie van zijn voorstelling Godot. Het werd een intiem samenzijn van acteur en publiek in een kring van kaarslicht. Blootvoets nam zijn gehoor mee in mijmeringen over kwetsbaarheid, angsten, dromen, stilstand en beweging. 'Wat als je in de steek gelaten bent, terwijl je beloofd was dat je nooit alleen zou zijn? Wat als je positief wil blijven, terwijl je steeds vaker overvallen wordt door angst? Wat als je twijfelt aan alles, terwijl de mensen om je heen vrolijk verder lijken te bewegen?' Het publiek werd gevraagd de grootste angst en - even later - de mooiste droom te noteren. Bijnen sloeg hiermee een raak bruggetje waardoor hij de onderwerpen (nog) persoonlijk(er) maakte. Er was genoeg om over na te denken. Sterk inhoudelijk spel met muziek van een nog jonge, gedreven acteur.

Foto - Mediaplein Altena.Net (5).

Zie ook:

Lees meer over:

Woudrichem Theaterhoppen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.