vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Strafcel Navalny komt naar Loevestein

14 maart 2023 (door BommelerwaardNet)

REGIO / POEDEROIJEN: Slot Loevestein opent op 31 maart de tentoonstelling Monddood - Politiek gevangen. Ter gelegenheid van de opening wordt de ShIZO cel van Aleksej Navalny, een replica van de gevangeniscel waarin hij heeft gezeten, naar Loevestein gebracht. Van 31 maart tot en met 6 mei is de cel toegankelijk voor bezoekers.

De ShIZO is een afkorting van het Russische "shtrafnoy izolyator" en is gemaakt door Navalny's broer Oleg om aandacht te vragen voor de slechte omstandigheden waarin Navalny gevangen werd gehouden. Navalny bracht in 2022 91 dagen in deze strafcel door. Het is een speciale strafcel voor veroordeelden die de interne regels van de strafkolonie overtreden. De ventilatie in de cel is bijna nihil en overdag wordt het bed vastgemaakt aan de muur. De ShIZO heeft eerder in Berlijn en Parijs gestaan en zal nu naar Loevestein komen om bezoekers een idee te geven van de omstandigheden waarin politieke gevangenen worden vastgehouden.

Monddood
In de zeventiende eeuw werden diverse prominente politieke figuren, zoals Hugo de Groot, zonder eerlijk proces opgesloten op Loevestein, wat het museum de aangewezen locatie maakt voor een tentoonstelling over dit onderwerp. Vandaag de dag worden politieke tegenstanders wereldwijd nog steeds gevangen gezet en daarmee monddood gemaakt. De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid meer te weten te komen over de omstandigheden en de verhalen van politieke gevangenen toen en nu. Eén van de politieke gevangenen die centraal staat in deze tentoonstelling is Aleksej Navalny. Slot Loevestein organiseert de tentoonstelling met medewerking van Amnesty International.

 

Lees meer over:

Bommelerwaard Altena Poederijen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.