dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Loevestein in blauw als eerbetoon aan Royal Canadian Air Force

1 april 2024 (door BommelerwaardNet)

POEDEROIJEN/WOUDRICHEM: Maandag (1-4) is de verjaardag van de Royal Canadian Air Force (RCAF). Wereldwijd worden monumenten, steden, gebouwen en bedrijven blauw aangelicht als militair eerbetoon, ter herdenking van het honderdjarig bestaan en als erkenning voor de voortdurende vriendschap tussen Canada en andere landen. 

Nederland onderhoudt al eeuwenlang een bijzondere relatie met Canada: er wonen ruim een miljoen mensen van Nederlandse afkomst. Deze speciale relatie is voortgekomen uit de rol van de Canadese strijdkrachten bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en uit het feit dat Canada onderdak bood aan de Nederlandse koninklijke familie tijdens de oorlog. 

Bovendien deed de RCAF onder “Operation Manna” mee met humanitaire voedseldroppings om de hongersnood in, het door Duitsland bezette, Nederland te verlichten. 11.000 ton voedsel werd door de geallieerden gedropt. 

Verleden
Loevestein laat weten: 'Gezien het militaire verleden van Slot Loevestein doen wij graag mee met dit militair eerbetoon, maar ook de rol van Loevestein in de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van gevangene Hugo de Groot voor het hedendaags oorlogsrecht.'

Foto Slot Loevestein.

Lees meer over:

Poederoijen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.