dinsdag 28 maart 2023

Alles over Altena

De zwerfafvalopruimers kwamen echt van alles tegen.

Schoonmaakactie Biesbosch levert 170 volle vuilniszakken op

16 maart 2023 (door Altena.Net - redactie)

REGIO / WERKENDAM: Zaterdag (11-3) staken zo’n 150 vrijwilligers hun handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen in Nationaal Park De Biesbosch. Samen met Watersportvereniging Biesbosch uit Drimmelen én de Wildbeheereenheid (WBE) De Biesbosch werkten in totaal ruim 200 mensen mee om afval uit het gebied te verwijderen. Totaal werden meer dan 170 afvalzakken met zwerfafval opgehaald. Op een van de opruimlocaties was ook Anneloes van Hunnik, (wethouder gemeente Altena) aanwezig als samenwerkingspartner van de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’.

In het voor- en najaar struinen vrijwilligers de randen van het Nationaal Park De Biesbosch af op (zwerf)afval. Hoewel door het hoge water in de Biesbosch niet alle oevers even goed bereikt konden worden, werd er nog veel vuil opgehaald.

Groene vingers
Berend Potjer (gedeputeerde Provincie Zuid-Holland) was ook enthousiast over de betrokkenheid vanuit de regio “Wel of geen groene vingers, iedereen kan genieten van de natuur en een steentje bijdragen aan een schoon Nationaal Park! Dat laten de vrijwilligers hier vandaag wel zien. Fantastisch om te zien dat er zoveel mensen zorgen voor de waardevolle natuur in hun omgeving!”

Betrokken inzet
De opruimactie werd verdeeld over meerdere locaties, in Dordrecht, Altena en Drimmelen. Tijdens het struinen langs de oevers werd van alles gevonden. Stoelen, touwen, wattenstaafjes en heel veel plastic. In diverse soorten en maten. Het resultaat is meer dan 170 volle vuilniszakken met plastic en allerlei grotere afvalobjecten. De grote hoeveelheid afval is via afvalcontainers van Rijkswaterstaat afgevoerd. Staatsbosbeheer Biesbosch is blij met alle geboden hulp en laat weten: ‘Alle vrijwilligers hartelijk dank voor jullie betrokken inzet. Zonder jullie hadden we dit niet kunnen bereiken.’

Campagne 
Om recreanten zich meer bewust te laten worden van afval in de natuur, startte Staatsbosbeheer vorig jaar in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Brabant, IVN, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen en Waterschap Rivierenland de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’. Naast de opruimacties zijn er campagneborden in de natuur geplaatst, worden afvalzakje uitgedeeld, zijn er -op drukbezochte plekken- extra afvalbakken geplaatst en staat er een afvalcontainer in het natuurgebied. 

Ook ondernemers en instanties zoals het Biesboschcentrum Dordrecht, Biesbosch MuseumEiland Werkendam, Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw, WBE De Biesbosch en WSV Biesbosch werken mee aan de campagne o.a. met het opruimen van afval en het uitdelen van afvaltasjes, schepnetjes en bingokaarten aan bezoekers. Dit jaar zijn ook de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Geertruidenberg betrokken bij de samenwerking. De campagne loopt nog door tot eind 2023.

Met de campagne wordt het zwerfafvalprobleem in Nationaal Park de Biesbosch op verschillende manieren aangepakt. ‘Naast de opruimacties zijn er ook campagneborden waarmee we bezoekers op de boodschap wijzen, worden er op verschillende plekken afvaltasjes uitgedeeld en zijn er op drukbezochte plekken extra afvalbakken geplaatst en staat er een afvalcontainer in het natuurgebied.’

Foto en bron: Staatsbosbeheer Biesbosch

Zie ook:

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.