woensdag 29 mei 2024

Alles over Altena

Wie wilde, kon een visje verorberen ...

Editie 26 NK Visbakken succesvol, zonnig en druk

10 mei 2024 (door Redactie)

WOUDRICHEM - Wat is de vesting toch een prettige plek om een dagje te flaneren. Zeker als er ook nog de nodige activtieten zijn en het weer volop meewerkt. Hemelvaartsdag 2024 kan voor Woudrichem de boeken in als (weer) geslaagd.

Hemelvaartsdag, het is de traditonele dag voor het kampioenschap visbakken. Natuurlijk leuk om te zien en te ruiken, maar ook als eerbetoon aan het roemruchte visverleden van de stad Woudrichem. Visbakkers bakten donderdag (9-5) weer poon en zalm, tot groot genoegen van het toegestroomde publiek.

Visrechten
Visbakken in de vesting. Niet zo gek. De oude vissersstad heeft immers een rijke historie op het gebied van de riviervisserij, sinds de visrechten vanaf 1362. Tot begin 1900 bestond de bevolking voor een belangrijk deel uit vissers. Zij gingen met hun zalmschouwen de rivieren op en visten er onder meer op zalmen, finten en paling.

Vuurduveltje
Ook dit jaar waren de deelnemers gekleed in visserstenue en waren vele bakstands getooid met visnetten en attributen uit de visserijtijd. Diverse visbakkers gebruikten een nostalgisch houtkacheltje, het vuurduveltje. Ze bakten de vis in een stalen bakpan zoals dat vroeger ook gebeurde.

Jury
Tijdens het kampioenschap werd voortdurend verse rode poon en zalm gebakken. Naast de keuring door de jury, kon ook het publiek volop proeven van de vers gebakken vis. En natuurlijk kan er maar één de winnaar zijn ...

Top 5 beste visbakkers 26e editie (bron: Stichting Evenementen Woudrichem)

  • Aart Vink - Beste visbakker totaal
  • Chris van der Beek - beste vuurduvel bakker
  • Team Bastard Jacco van Breugel en Niels Engelberts - beste poon
  • Team Sven Wijkniet en Bram Bosch - beste zalm

(Tekst loopt door onder de foto's)

Festivalweekend
Het kampioenschap visbakken is onderdeel van het Festivalweekend dat tot en met zaterdag 11 mei duurt. Zaterdag is er nog de kinderrommelmarkt van 06:00 tot 12:00 uur op de Molenstraat en de nostalgische markt van 09:00 tot 17:00 uur (brocante, food en lokale ondernemers) op de Hoogstraat. De hele week is er kermis op het Janus Baks Bastion.

Foto Lian Oomen voor Mediaplein Altena.Net.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.