dinsdag 23 juli 2024

Alles over Altena

Per 1-1-2025 pendelt Riveer heen en weer.

Riveer neemt exploitatie Biesboschveer over

8 juli 2024 (door Redactie)

WERKENDAM - Gemeente Altena exploiteert, samen met de gemeente Dordrecht, de veerverbinding Kop van ’t Land. Vanaf 1 januari 2025 neemt Riveer (gemeente Gorinchem) deze exploitatie over. Het college heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Altena en Dordrecht exploiteren het veer Kop van ‘t Land tussen beide gemeenten in de Biesbosch. De afgelopen jaren is ervoor gekozen om de exploitatie neer te leggen bij een marktpartij. In deze concessie waren ook afspraken gemaakt over de bouw en inzet van een duurzaam veerpont op deze verbinding.

Inmiddels heeft de exploitant (Blue Amigo) aangegeven dat de bouw en inzet van een volledig duurzaam veer (financieel) niet haalbaar bleek. De beide gemeenten beëindigen nu om meerdere redenen de concessie en willen de veerdienst ‘opnieuw organiseren’. 

Onderzoek
De gemeenten hebben de mogelijkheid van zelf doen, samenwerken en uitbesteden laten onderzoeken. Wat dat laatste betreft ontbreekt het aan voldoende marktconcurrentie voor een geslaagde aanbestedingsprocedure. Niet alleen de gemeenten Altena en Dordrecht ervaren last in het aanbesteden van de veerdienstconcessie, ook andere partijen (waaronder de Provincie Zuid-Holland) ervaren dit. De vraag is dan ook of (en op welke termijn) de markt voldoende rustig is voor een aanbesteding.

Meerwaarde
De uitkomst daarvan is dat vanaf 1 januari 2025 Riveer (gemeente Gorinchem) de exploitatie overneemt. Via Riveer werkt de gemeente Gorinchem immers al samen met de regiogemeenten Altena, Hardinxveld-Giessendam en Zaltbommel. Met het uitbreiden van de veerdienst­samenwerking ontstaat er, aldus de gemeente, een meerwaarde voor de huidige samenwerking. Zo komt er onder andere een eenduidig verennetwerk met één exploitant op dit deel van de Waal en de Merwede. Ook poppen kansen op om met name het toeristisch recreatief potentieel verder uit te bouwen in relatie tot de Biesbosch en de Hollandse Waterlinie.

Foto archief Riveer.

Zie ook:

Lees meer over:

Riveer Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.