BREDA/WIJK EN AALBURG - Een 53-jarige man uit Wijk en Aalburg is niet langer verdacht meer in als vermeende drugsmakelaar. Het Openbaar Ministerie verdacht de bloemenhandelaar aanvankelijk een drugshandelaar te zijn. Een cryptotelefoon was eerder het spoor waardoor het OM de man bij hem uit kwam. De bloemen- en plantenhandelaar bijkt nu toch onschuldig te zijn.
Dat was de uitspraak van de rechter in Breda donderdag (28-2). Deze heeft niet de indruk dat de Wijk en Aalburger zich zou bezighouden met drugsdeals.
Cocaine
Het OM stelde eerder dat de man met anderen samen een drugslijn had opgezet, waarmee hij via Vlissingen cocaine wilde smokkelen. Zelf had hij een kilo coke in bezit gehad. De Officier eiste vier jaar celstraf en een boete van 20.000 euro.
Cryptotelefoon
De politie kraakte onlangs de cryptotelefoondienst Sky. Daar werd het verdachte account (met de naam QMFEB) aangetroffen dat een spin in het criminele drugsweb zou zijn. De bewuste cryptotelefoon schakelde met grote regelmaat via een zendmast in Wijk en Aalburg. Dat zou op het perceel van de bloemenhandelaar zijn, en op dat van zijn ouders, waar toen zijn (leen)auto stond. Aldus de Officier van Justitie.
De man werd hierop gedurende een lange tijd geobserveerd. Op 12 november 2023 werd hij aangehouden. Hij stond toen op het punt naar Duitsland te gaan met een vrachtwagen vol handel. De vrachtwagen werd uitgekamd, maar er werd niks onoirbaars aangetroffen, geen drugs en ook geen cryptotelefoon.
Gevangenis
De man kwam in de gevangenis terecht. Zijn leven stond inmiddels stevig op zijn kop. Hij stond - volgens zijn verklaring - bekend als ‘de Holleeder van Wijk en Aalburg’. Het is de Wijk en Aalburger een raadsel hoe en waarom hem dit allemaal is overkomen.
Account
Volgens de rechtbank betekent het gegeven dat de man mogelijk in de buurt was van de cryptotelefoon niet dat hij de gebruiker was van het gewraakte account. De inhoud ervan leidt niet naar hem en bovendien “staat zijn persoonlijkheid haaks op de rol van ‘QMFEBI’”, aldus de rechtbank in Breda. De rechter ziet de man niet als de ‘geslepen makelaar’ die in de Vlissingse havens een groot crimineel netwerk aan contacten heeft, die beslissingen neemt en bijeenkomsten organiseert om zo een drugshandel te kunnen runnen.
Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.