zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Onderzoek toont aan dat de natuurlijke bij het onderspit delft.

Progressief Altena wil actie rond bijenkasten in de Biesbosch

16 augustus 2021 (door Redactie)

ALTENA - Progressief Altena stelde er eerder al vragen over: de grote aantallen (commerciele) bijenkasten in Altena en met name rond de Biesbosch. Het college gaf toen in februari aan bekend te zijn met dit probleem en samen met andere Biesboschgemeenten en de Nederlandse BijenhoudersVereniging bezig te zijn met het in kaart brengen van aantallen en locaties van de bijenkasten.

Inmiddels geeft de kalender augustus aan en vraagt Rieka Verbeek namens Progressief Altena zich toch af waar de actie blijft. Het college onderschreef dat de bijenkasten diverse problemen veroorzaken. Met name de (voedsel)concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen is landelijk nog onderwerp van discussie en onderzoek. Verbeek wijst erop dat recent onderzoek aantoont dat de wilde bijen en hommels het onderspit delven als gevolg van de plaatsing van enorme aantallen (naar schatting 2150) bijenkasten in en rond de Biesbosch. Volgens het onderzoek zouden er voor een goed evenwicht maximaal 150 kasten in het hele gebied moeten staan, met daarbij een bufferzone van bij voorkeur 5 kilometer rond de Biesbosch. 'De Noordwaard zou in zijn geheel moeten worden ontzien in verband met de aanwezigheid van de zeldzame zandhommel', stelt Verbeek. De uitkomsten van het onderzoek worden onderschreven door (inter)nationale wetenschappelijke publicaties als te lezen op bestuivers.nl.

(Gezamenlijke) Strategie
Verbeek wil graag weten of het college het genoemde onderzoek kent en of dat tot nieuwe inzichten geleid heeft rond de (voedsel)concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen. 'U geeft in de beantwoording op onze eerdere vragen aan bereid te zijn samen met andere betrokken partijen op zoek te gaan naar oplossingen en waar nodig en mogelijk regels te stellen aan het aantal bijenkasten bij de Biesbosch.' Het PA-lid wil dan ook graag weten op welke termijn er een (al dan niet gezamenlijke) strategie te verwachten valt die de wilde bijen en daarmee de biodiversiteit in de Biesbosch beschermt.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

bijenkasten
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.