dinsdag 5 juli 2022

Alles over Altena

‘Wat is het hier toch mooi,’

Prinses Beatrix bezoekt vesting Woudrichem

14 mei 2022 (door Altena.Net - redactie)

WOUDRICHEM - Zaterdagmorgen (14-5) om stipt 11.00 uur Woerkumse tijd werd de vesting van Woudrichem aangenaam verrast door hoog bezoek. Daar was dan ook een bijzondere aanleiding voor ...

In de Martinuskerk werd een jubileumbijeenkomst gehouden van de 111-jarige Erfgoedvereniging Heemschut. Het was Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix - die beschermvrouwe van de vereniging is - die daar hartelijk ontvangen werd door Commissaris van de Koning Ina Adema en burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena.

Het eerste wat de prinses zei toen ze uit de limo stapte, was: "Wat is het hier toch mooi." Dat compliment mag de vesting omarmen.

Stadsherstel
Precies 51 jaar geleden was het Prins Claus die op 14 mei 1971 het startsein gaf voor  stadsherstel project van de toenmalige bond Heemschut. De bond had de vesting geadopteerd omdat deze sterk in verval was geraakt.

Stadsgids Jos Korthout leidde het gezelschap door de vesting. Hij liet weten: 'De leden van de jarige Bond Heemschut mag ik rondleiden. Zij vieren in Woerkum hun 111-jarig bestaan. Ze kijken in Woudrichem terug op hun feest van 51 jaar geleden. Deze erfgoedvereniging bestond toen 60 jaar en adopteerde toen de zieltogende vesting Woudrichem en maakte het mogelijk dat er grootscheepse restauraties opgestart werden.’

Gevelsteen
Bij die gelegenheid onthulde beschermheer Prins Claus de gevelsteen op het Arsenaal. Deze werd weer opgepoetst en de letters zijn opnieuw verguld.

Dubbel bijzonder dus.

 

Foto boven: Stadscourant ‘t Poortaol. Onder: Jos Korthout.

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.