maandag 26 februari 2024

Alles over Altena

Prachtige klassieke koormuziek klinkt in Martinuskerk

30 oktober 2023 (door Altena.net - Redactie)

WOUDRICHEM - De muziek leek zaterdagavond (28-10) in de Martinuskerk op een Requiem voor alle doden die vielen en vallen tijdens de huidige oorlogen in Oekraïne en Israël en Gaza. Of dat bewust gekozen was, is niet bekend, maar dat deze muziek het publiek kippenvel bezorgde in de Woerkumse kerk was wel uit de reacties na afloop op te maken.

Feitelijk is een Requiem één groot gebed voor hen die in onze ogen de daders zijn en een oordeel te wachten staat. Maar ook voor de rechtvaardigen onder de mensen, de scherpe kanten van de dood worden bezongen, maar ook de troost om in het Paradijs te zijn.

Kamerkoren
Zaterdagavond vond in Woudrichem een uitvoering door drie kamerkoren plaats. ‘Voces Lauri ‘uit Breukelen en het kamerkoor van de Geertekerk in Utrecht, samen met ons eigen streekkamerkoor Collegium Altena. Al koren staan onder leiding van dirigent Maarten van der Bijl.

Verharding
In deze tijden van verharding verlangen sommigen terug naar de tijden waarop Mendelssohn componeerde voor koor, orgel en strijkers met titels als: ‘Verleih uns Frieden en ‘Wer nun den lieben Gott lässt walten’. Kom daar nu maar eens om. In de historische setting van de prachtige kerk in Woudrichem konden vele bezoekers, in gedachte, die muzikale tijdsreis maken.

Deze werken werden voor de pauze gezongen door Collegium Altena. Heel veel indruk maakte een modern stuk van de Duitse componist Jürgen Golle. Met onder andere een toonzetting van het ‘Hooglied van de liefde’, 1 Korinthe 13. Het was werkelijk prachtig. Vocale muziek op hoog niveau.

Tranentrekkend
Na de pauze de tranentrekkende uitvoering van Faure’s Requiem, o.a. bekend van het Pie Jesu, meestal gezongen door een jongenssopraan, maar hier door alle sopranen. Ontroerend mooi, het hele stuk trouwens. Een speciale vermelding verdient de violiste Caecilia van Peursem met haar solo’s. Samen met organist Ere Lievonen en Daniel Muskitta op contrabas vormde de begeleiding een prachtig geheel.

Foto aangeleverd.

Lees meer over:

Woudrichem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.