maandag 23 mei 2022

Alles over Altena

Als de politie een opvertreding zag, werd dat doorgegeven aan agenten in auto's.

Politie controleerde in Brabant vanuit touringcar op verkeersveiligheid

26 januari 2022 (door Altena.Net - redactie)

REGIO - De politie-eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant reden politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren. Het doel was de verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording te verhogen.

De Provincies Zeeland en Noord-Brabant en politie-eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant hielden in samenwerking met Brabant gaat voor NUL een gezamenlijke handhavingsactie vanwege de verkeersveiligheidsrisico's van afleiding in het verkeer. De touringcar met waarnemers werd gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als zij vanuit de bus een overtreding zagen, namen zij het over en werd de overtreder staande gehouden en bekeurd. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk was, werd extra gehandhaafd middels speciale camera’s, de MONOcam.

Schokkende resultaten
Politie zie je doorgaans niet in een touringcar rijden. Voor deze actie bleek het een bijzonder effectief vervoersmiddel. Maar liefst 3511 bekeuringen zijn uitgedeeld tijdens de veertien handhavingsdagen in Zeeland en Noord-Brabant. Hiervan waren 2707 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van de mobiele telefoon.

Bijvangst
De politie was niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen – zoals geen gordel om – werd hier ook tegen opgetreden. Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst’ waaronder een bestuurder die op zijn laptop een brief aan het schrijven was onder het rijden. Er werden personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen. Ze namen (spook) voertuigen in beslag, bekeurden mensen voor rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en inden nog openstaande boetes. De politie reageert: 'Door overtreders meteen staande te houden hoopt de politie echt door te dringen tot de desbetreffende weggebruiker en diens gedrag direct te beïnvloeden. Elke staandehouding kan namelijk een potentieel ongeluk voorkomen.'

Wordt vervolgd
De politie: 'Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2022. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen.'

 

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

regio
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.