zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

'Vertrekken' wil niet zeggen day Vorthoren niet meer betrokken blijft bij de club..

Penningmeester Freek Vorthoren vertrekt na 16 jaar Kozakken Boys

11 juli 2022 (door Redactie)

WERKENDAM - Maar liefst zestien jaar stond Freek Vorthoren als penningmeester steeds klaar voor de club, waar hij ook dertien jaar lang in het eerste elftal speelde en waar hij nu nog steeds actief is in het 35+ team.

Zorgen voor de financiële zaken deed hij al die jaren met veel plezier. “Kozakken Boys is een hele bijzondere club. Als je op vakantie vertelt dat je uit Werkendam komt, kent geen Nederlander het. Als je het hebt over Kozakken Boys, kennen de mensen het echter allemaal”, zegt Vorthoren. Hij werkte in die zestien met vier verschillende voorzitters, te weten Barend Damen, Ad van Wijk, Henk de Goeij en Dick Hoogendoorn.

Taken
Als penningmeester was Vorthoren voor meerdere taken verantwoordelijk binnen de club. “Ik was verantwoordelijk voor alle financiën, de administratie, de kantine, alles rondom de stichting, etc.”, somt Vorthoren op. Te merken is dat er behoorlijk wat kwam kijken bij de taak die Vorthoren vervulde. Dat is ook logisch stelt hij. “Iedereen heeft het over Kozakken Boys als voetbalclub, maar in principe is het gewoon een bedrijf met een aanzienlijke omzet en dertig man personeel. Het is geen kleine club meer. Je moet het zien als semi-betaald voetbal.”

Voldoening
Vorthoren besloot al voor het begin van de coronapandemie dat hij wilde stoppen met zijn werkzaamheden als bestuurslid, maar plakte er door de pandemie nog een tijdje aan vast. “Ik heb het werk altijd met veel voldoening gedaan, maar de laatste jaren merkte ik dat ik er geen energie meer uit haalde en het werk alleen maar meer werd. Op een gegeven moment merk je ook dat het tijd wordt om te stoppen, omdat het werk je steeds meer gaat tegenstaan en je er niet meer dezelfde voldoening als vroeger uithaalt”, vertelt de oud-penningmeester. “Mensen zien alleen maar de mooie dingen van de club, maar hebben vaak totaal geen idee van wat er op de achtergrond allemaal geregeld moet worden. Er zijn veel mensen die heel veel tijd kwijt zijn om alles te kunnen organiseren en regelen binnen de club. Niet alleen bij het eerste maar ook bij de jeugd, accommodatie, sponsoring en noem maar op.”

Hoogtepunt
Al met al kijkt Vorthoren, tevens medeoprichter van kinderdagverblijf Buitenspel op het complex (samen met Ad van Wijk, Kees Ruijtenberg en twee ouders), met een positief gevoel terug op zijn periode in het bestuur van Kozakken Boys. Hij geeft aan verschillende hoogtepunten meegemaakt te hebben. “De promotie naar de topklasse bijvoorbeeld, maar ook diverse bekerwedstrijden zoals tegen Ajax, PSV en Vitesse en uit tegen PEC Zwolle. We hebben natuurlijk ook een aantal keer gestunt en dat zijn hele mooie belevenissen.” Een ander ‘hoogtepunt’ was voor Vorthoren het kampioensduel tegen Katwijk in 2018, ondanks dat Kozakken Boys deze niet winnend af wist te sluiten. “Hoewel we geen kampioen werden was het feest erna – en dat siert de club ook wel een beetje – één van de mooiste die ik heb meegemaakt bij Kozakken Boys.”

Een ander hoogtepunt en een grote opluchting was dat Kozakken Boys zich afgelopen seizoen via de nacompetitie wist te handhaven in de Tweede Divisie. “Dit is een fijne manier om mijn werkzaamheden in het bestuur af te sluiten. Als ik zou stoppen na een degradatie, had dat een behoorlijke kater geweest.”

Dieptepunt
Uiteraard zijn er ook dieptepunten. Hier noemt Vorthoren onder andere de rellen in Spakenburg. “Ik roep iedereen op te blijven doen waar we om bekend staan. Kozakken Boys steunen op de unieke en creatieve manier waarop we dat altijd deden en weg te blijven van dat rare agressieve gedrag, want dat is niet waar Kozakken Boys voor staat en hoe we gezien willen worden. Elke speler die bij Kozakken Boys speelt, roemt de supporters en de betrokkenheid en daar moeten we trots op zijn.”

Daarnaast noemt hij het ontslag van Rick Adjei en het vertrek van Kees Spaan. “Daardoor heb ik helaas het contact verloren met twee mensen waar ik heel close mee was en dat is het voetbal niet waard.”

“Ik ben in elk geval blij met Reinier Burghout als opvolger”, zegt Vorthoren. “We kennen elkaar goed en kunnen nu netjes alles gaan overdragen, met de wetenschap dat we ook komend seizoen op het hoogste niveau uit zullen komen met het eerste.”

Betrokkenheid
Hoewel Vorthoren komend seizoen geen officiële functie binnen Kozakken Boys meer zal bekleden, zal hij – naar eigen zeggen – nog regelmatig op De Zwaaier te vinden zijn. “Ik blijf speler van 35+, wat ik hartstikke leuk vind om te doen. Daarnaast voetbalt mijn oudste zoon nog altijd bij Kozakken Boys, dus bij die wedstrijden zal ik ook regelmatig te vinden zijn.” De betrokkenheid bij de club blijft.

Foto Kozakken Boys.

Lees meer over:

Werkendam
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.