zondag 10 december 2023

Alles over Altena

‘Schipper, overvaren, wat kost dat?’

Overvaren met Bergsche Maasveren: gratis of met korting?

21 september 2023 (door Redactie)

REGIO / ALTENA - Stichting Bergsche Maasveren gaat een tariefheffing invoeren voor personenauto’s, motoren en vrachtverkeer. De gemeenteraad van Altena wilde nog wel weten of en hoe alle inwoners van Altena gratis of anders zo goedkoop mogelijk zouden kunnen overvaren. Het college zocht het uit en legt een aantal scenario’s op tafel én een afbouwregeling.

Hoe zat het ook alweer? In 2009 werden de Bergsche Maasveren, zijnde het Herptse veer (Bern-Herpt), het Drongelse veer (Drongelen-Waalwijk) en het Capelse veer (Dussen-Sprang Capelle), door het Rijk overgedragen aan Stichting Bergsche Maasveren.

Bruidsschat
Het rendement van de door het rijk betaalde ‘bruidsschat’ van 22,6 miljoen euro was bedoeld om voor minimaal een periode van 30 jaar de kosten van het in de vaart houden van de drie veren te kunnen dekken. De financiële rendementen van die gelden blijken nu echter aanmerkelijk lager te zijn. Om te voorkomen dat de oevergemeenten ieder jaar moeten bijbetalen in de exploitatiekosten, stelde Stichting De Bergsche Maasveren voor om voor bepaalde gebruikersgroepen tarieven in te voeren voor een overtocht.

Ingestemd
De vier gemeenten Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel stemden in met het voorstel van het bestuur van de veren. De raad van wilde daarop dat het college zou onderzoeken of overvaren voor inwoners van Altena gratis of zo goedkoop mogelijk zou kunnen. De gemeente werkte twee variant uit: één waarbij inwoners uit Altena gratis overvaren en één waarbij men met korting overvaart. 

Scenario’s gratis of met korting
A1. Met korting overvaren voor iedereen woonachtig in Altena met abonnement.
Alle inwoners van Altena, die via de website van Bergsche Maasveren een kaartje kopen en zich registreren met kenteken van hun voertuig, kunnen met korting overvaren. Er wordt uitgegaan van een korting van 50%. Men dient over een abonnement te beschikken van 25,00 euro per voertuig (kenteken) per jaar. 

A2. Met korting overvaren voor iedereen woonachtig in Altena. Idem als scenario A doch zonder dat een abonnement hoeft te worden aangeschaft. 

B1. Gratis overvaren voor iedereen in Altena met abonnement.
Alle inwoners van Altena, die via de website van Bergsche Maasveren een kaartje kopen en zich registreren met kenteken van hun voertuig, kunnen gratis overvaren. 

Men dient over een abonnement te beschikken van 100 euro per voertuig (kenteken) per jaar. ‘Gratis overvaren doch wel met een kleine jaarlijkse eigen bijdrage (‘een kleine drempel’) zo suggereerden diverse dorpsraden.

B2. Gratis overvaren voor iedereen woonachtig in Altena. Idem als scenario B1, maar zonder dat een abonnement hoeft te worden aangeschaft. 

Afbouwregeling
Het college is geen voorstander van een permanente bijdrage en stelt een afbouwregeling voor. ‘We stellen voor dat de gemeentelijke bijdrage in vijf jaren wordt afgebouwd naar nul. Concreet betekent dat in 2024 100%, in 2025 80%, in 2026 60%, in 2027 40%, in 2028 20% van het kortingsbedrag dat wordt betaald. Vanaf 2029 draagt Altena niet meer bij aan de overvaarten en komen de kosten van overvaren volledig ten laste van de gebruiker. ‘Evenals we ook doen voor komend jaar houden we bij het afbouwen van de gemeentelijke bijdragen rekening met financieel minder draagkrachtigen. Daar zoeken we (maatwerk) oplossingen voor.’

Keuze
Volgens het college is er geen sprake van een ‘beste of slechtste variant, maar van een politieke keuze.‘ Op 3 oktober 2023 kan de gemeenteraad wensen en bedenkingen uitten en maakt het college daarna een keuze voor één of een combinatie van meerdere scenario’s alsook in de voorgestelde afbouwregeling.

Wordt vervolgd dus.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.