maandag 24 januari 2022

Alles over Altena

'Winkels kunnen veilig open'

OV Aalburg vraagt college indringend om 'open winkels en begripvolle handhavers'

12 januari 2022 (door Altena.Net - redactie)

WIJK EN AALBURG / ALTENA: Ondernemersvereniging Aalburg klom in de pen. Veel middenstanders hebben het in deze lockdown heel zwaar. Een verlenging van de volledige sluiting van niet-essentiële winkels wordt (nog) niet uitgesloten. Dat wordt vrijdagavond bekend in de eerstvolgende persconferentie rond de Coronamaatregelen. Het bestuur van OVA stuurde dan ook een brandbrief naar het college van de gemeente Altena. ‘Help ondernemers, stuur geen handhavers maar luisterende oren en helpende handen…’

De huidige lockdown heeft de winkeliers wederom hard geraakt, en dan met name de zogenoemde niet-essentiële winkeliers. OVA schrijft: 'De plotselinge sluiting van je winkel door alweer de derde lockdown en daardoor die o zo belangrijke decemberomzet moeten missen zonder dat iemand zich er op kon voorbereiden… Soms denk je dat ze het in Den Haag niet snappen dat een ondernemer ook een gezin heeft waar brood op de plank moet komen, een hypotheek moet betalen en zijn medewerkers moet doorbetalen! Achter elke winkel die je sluit, staat een ondernemer! Een mens van vlees en bloed!'

Het bestuur geeft in de brief aan geen enkele ondernemer te kennen die tevreden over is of genoeg heeft aan de geldelijke regelingen die steun moeten bieden. Er moet dus gewoon iets anders gebeuren: winkels open.

Zorgen
OV Aalburg maakt zich dan ook ernstig zorgen over de gevolgen van deze derde lockdown. De opeenstapeling van economische en financiële effecten is voor velen intussen zo groot geworden dat sluiting of faillissement aanstaande is. 'Het resultaat van dit alles zijn minder aantrekkelijke winkelcentra, leegstand van winkels, verpaupering van winkelcentra maar bovenal forse emotionele en persoonlijke schade van de ondernemer die met al die maatregelen compleet de vernieling in wordt gewerkt. En als je dan kijkt wat ondernemers al ingeteerd hebben op eigen vermogen. Daarnaast neemt het begrip voor alle maatregelen zienderogen af.'

Ook groothandels zijn massaal open en wat de lokale ondernemer niet kan/mag verkopen wordt daar volop gehaald. Wat in de ene gemeente wel mag, is in de andere streng verboden. Wie snapt het nog?

Schade
OVA vervolgt: 'Wij begrijpen dat er wel degelijk wat aan de hand is, we zijn absoluut geen corona-ontkenners, maar nu wordt de rekening wel heel erg eenzijdig bij bepaalde ondernemers neergelegd die daarvan veel schade lijden. Maar veel erger nog persoonlijk onrecht wordt aangedaan. Waarom? Omdat het water aan de lippen staat en er geen ander perspectief is!'

Ondernemersvereniging Aalburg begrijpt de noodsituatie waarin de niet-essentiële winkeliers verkeren en wil vragen of u als gemeente in Den Haag wil bepleiten dat ook de niet-essentiële winkels weer open kunnen. Dat kan op een veilige manier.
Daarnaast willen wij u vragen of u als overheid in deze geen Toezicht/Handhaving wilt sturen, maar een hulpverlener met een luisterend oor en een helpende hand wilt reiken aan die ondernemers die het heel zwaar hebben.

Het bestuur vraagt niet van het college om toestemming om massaal de wet te overtreden, 'maar wel om een betere ondersteuning voor ALLE ondernemers die het nodig hebben.' En om maximale druk uit te oefenen op het kabinet om vanaf zaterdag (15-1) alle winkels toestemming te geven om op een veilige manier weer open te gaan.

Brief gemeente
De gemeente Altena heeft via wethouder Van Oosten inmiddels laten weten een brief naar het Kabinet te zullen sturen. Dit gebeurt donderdag 13-1. Stichting Ondernemend Altena krijgt een kopie van de brief.
Vrijdagavond (14-1) geven minister-president Mark Rutte en de minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een persconferentie. Daarin wordt helder of de (voorgenomen) verlengde lockdown doorgaat en welke andere maatregelen verzoepeld of aangescherpt gaan worden. Eerder gaf Kuipers aan 'weinig ruimte te zien'.

Lees meer over:

Wijk en Aalburg
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.